Правосъдният министър предлага Висшия съдебен съвет да дава разрешение за

...
Правосъдният министър предлага Висшия съдебен съвет да дава разрешение за
Коментари Харесай

Данаил Кирилов предлага ВСС да разрешава разследвания срещу тримата големи“

Правосъдният министър предлага Висшия правосъден съвет да дава позволение за следствие на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. Предвижда се опция те да бъдат отстранявани краткотрайно от служба. Данаил Кирилов показа предложенията си пред работната група, която изготвя плана за законодателни промени. Дебатът беше предаван онлайн на интернет уеб страницата на правосъдното министерство.

Данаил Кирилов предлага в Наказателно-процесуалния закон да се сътвори напълно нова глава, която да урежда следствието на тъй наречените „ трима огромни “ в правосъдната власт, в случай че са обвинени в осъществяването на съзнателно закононарушение от общ темперамент. Предвижда се, при съществуването на данни или сигнал, че някой от тях е направил закононарушение, правосъдният министър или не по-малко от трима членове на съответната гилдия във Висшия правосъден съвет да вършат стимулирано предложение до пленарния състав на съвета да се даде позволение за следствие.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Предложенията се преглеждат не по-късно от 7 дни от постъпването им на съвещание на пленума на Висш съдебен съвет, в което се изслушва препоръчаният за краткотрайно премахване от служба.  Изборът на нов основен прокурор ще бъде на 24 октомври Изборът на нов основен прокурор ще бъде на 24 октомври
Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, в случай че до края на сегашния мандат на Европейската комисия не отпадне мониторинга към България за...

Пленумът на Висшия правосъден съвет взима решение с болшинство от 2/3 - колкото е нужно и за избора на ръководител на висш съд или основен прокурор. Със същото болшинство се взима решение и за краткотрайно премахване от служба, с цел да се подсигурява, че следствието ще бъде обективно.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Решението на пленума на Висш съдебен съвет предстои на обжалване в тридневен период от постановяването му пред 5-членен състав на Върховен административен съд.
Съдът има период от 7 дни, с цел да вземе решение по проблема. Компетентни да проверяват " тримата огромни " ще бъдат Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура. Всички решение на прокурорите ще подлежат на правосъден надзор. Част от участниците в групата поддържаха предложенията на Данаил Кирилов, други бяха на мнение, че е нужно прецизиране и допълнение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР