Правосъдният министър подкрепи действията на главния прокурор Сотир Цацаров. Данаил

Правосъдният министър подкрепи действията на главния прокурор Сотир Цацаров. Данаил ...

Данаил Кирилов се срещна с президента Румен Радев.


Правосъдният министър подкрепи действията на главния прокурор Сотир Цацаров. Данаил Кирилов ги определи като необходими и коментира, че по този начин могат да се попълнят празноти в разследвания и проверки за злоупотреби и корупция от страна на хора, облечени във власт. Днес президентът и правосъдният министър се срещнаха в рамките на консултациите по инициатива на Румен Радев във връзка с критериите за избор на нов главен прокурор.

© БГНЕС
Данаил Кирилов изрази надежда, че ДАНС има достатъчно аналитична и разузнавателна информация, по която прокуратурата може да предприеме действия и да се съберат доказателства за незаконно забогатяване.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: За наличие на такива сметки или на такива връзки с подставени лица, и за идентификация на придобито имущество по незаконен начин или по друг начин, който би следвало да бъде санкциониран по антикорупционното ни законодателство.
Правосъдният министър коментира темата след среща с президента, на която са обсъдили и детайли около подготвяните промени в закона, които ще осигурят възможността за обективно разследване срещу тримата големи в съдебната власт. Предложението на Данаил Кирилов е при съмнение за извършване на престъпления главният прокурор и председателите на върховни съдилища да се разследват от специализираната прокуратура, а евентуалните наказателни дела срещу тях да се гледат от специализирания съд.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: С президента коментирахме и една по-обща хипотеза, ако приемем, че има абсолютно бездействие до колко би могло самият Висш съдебен съвет да коментира, да обсъжда извършване на такива нарушения, за които да има данни да са престъпление от някой от тримата големи.
При такъв случай разследване ще може да стартира и по сигнал на ВСС или инспектората към него.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Аз съм разработил и вариант, в който имаме възможност и ще предложа хипотеза на временно отстраняване при някое от трите основания, които касаят прекратяване правомощията на съдия, на действащ магистрат.Данаил Кирилов няма да номинира следващ главен прокурорДанаил Кирилов няма да номинира следващ главен прокурор
Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор. Според закона предложения за кандидатури...

Правосъдният министър и президента са били на едно мнение, че процедурата за избор на главен прокурор трябва да бъде прозрачна и да гарантира, че критериите записани в закона ще бъдат приложени на практика, а не формално.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Радвам се, че изразихме еднопосочно мнение с президента, че решаващият орган, който ще вземе същностните решения за тази процедура е Висшия съдебен съвет и нито президента, нито министъра на прадосъдието имо амбицията да се намесва в тази процедура.
Данаил Кирилов е категоричен, че кандидати за нов главен прокурор трябва да бъдат предлагани само от членове на Висшия съдебен съвет.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация.
Президентът и правосъдният министър са единодушни, че изборът на главен прокурор не трябва да бъде политически. Държавният глава се срещна и с главния съдебен инспектор Теодора Точкова. Според Румен Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите.

Източник: bnt.bg