Правосъдният министър подкрепи действията на главния прокурор Сотир Цацаров. Данаил

...
Правосъдният министър подкрепи действията на главния прокурор Сотир Цацаров. Данаил
Коментари Харесай

Данаил Кирилов се срещна с президента Румен Радев

Правосъдният министър поддържа дейностите на основния прокурор Сотир Цацаров. Данаил Кирилов ги дефинира като нужни и разяснява, че по този метод могат да се попълнят празноти в следствия и инспекции за злоупотреби и корупция от страна на хора, облечени във власт. Днес президентът и правосъдният министър се срещнаха в границите на консултациите по самодейност на Румен Радев по отношение на критериите за избор на нов основен прокурор.

 © БГНЕС
Данаил Кирилов изрази вяра, че ДАНС има задоволително аналитична и разследваща информация, по която прокуратурата може да предприеме дейности и да се съберат доказателства за нелегално замогване.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: За съществуване на такива сметки или на такива връзки с подставени лица, и за идентификация на добито имущество по противозаконен метод или по различен метод, който би следвало да бъде глобен по антикорупционното ни законодателство.
Правосъдният министър разяснява тематиката след среща с президента, на която са разискали и елементи към подготвяните промени в закона, които ще обезпечат опцията за обективно следствие против тримата огромни в правосъдната власт. Предложението на Данаил Кирилов е при подозрение за осъществяване на закононарушения основният прокурор и ръководителите на висши съдилища да се проверяват от профилираната прокуратура, а възможните наказателни каузи против тях да се гледат от профилирания съд.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: С президента коментирахме и една по-обща догадка, в случай че приемем, че има безусловно безучастие до какъв брой би могло самият Висш правосъден съвет да разяснява, да разисква осъществяване на такива нарушавания, за които да има данни да са закононарушение от някой от тримата огромни.
При подобен случай следствие ще може да започва и по сигнал на Висш съдебен съвет или инспектората към него.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Аз съм създал и вид, в който имаме опция и ще предложа догадка на краткотрайно премахване при някое от трите учредения, които касаят преустановяване пълномощията на арбитър, на настоящ магистрат.  Данаил Кирилов няма да номинира идващ основен прокурор Данаил Кирилов няма да номинира идващ основен прокурор
Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира идващ основен прокурор. Според закона оферти за кандидатури...

Правосъдният министър и президента са били на едно мнение, че процедурата за избор на основен прокурор би трябвало да бъде транспарантна и да подсигурява, че критериите записани в закона ще бъдат приложени на процедура, а не официално.

Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Радвам се, че изразихме еднопосочно мнение с президента, че решаващият орган, който ще вземе същностните решения за тази процедура е Висшия правосъден съвет и нито президента, нито министъра на прадосъдието имо упоритостта да се намесва в тази процедура.
Данаил Кирилов е безапелационен, че претенденти за нов основен прокурор би трябвало да бъдат предлагани единствено от членове на Висшия правосъден съвет.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: В този миг считам, че министърът на правораздаването би следвало да се въздържи от такава номинация.
Президентът и правосъдният министър са единомислещи, че изборът на основен прокурор не би трябвало да бъде политически. Държавният глава се срещна и с основния правосъден контрольор Теодора Точкова. Според Румен Радев е нужна по-голяма бистрота при обявление на приходите и имуществото на магистратите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР