Правосъдният министър Атанас Славов и заместникът му Емил Дечев участваха

...
Правосъдният министър Атанас Славов и заместникът му Емил Дечев участваха
Коментари Харесай

Важно за промените в Конституцията, вести от чужбина

Правосъдният министър Атанас Славов и заместникът му Емил Дечев участваха в съвещанието на Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия), на което бе разисквано и гласувано мнението по препоръчаните от 166-ма депутати промени в Конституцията на България. Това оповестиха от Министерството на правораздаването на страницата си във Facebook.

Мнението на комисията бе поискано от министър Атанас Славов, с молба за неотложност.
-->
Доц. Славов отбрани пред Венецианската комисия главните цели на законопроекта за гарантиране на без значение правораздаване и виновна прокуратура, с акцент върху предлаганите промени в областта на правосъдната власт, се показва в известието. Ключови измежду тях са разделянето на правосъдния съвет на два независими съвета – един за съдиите и различен за прокурорите и следователите, както и новото съответствие сред професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия правосъден съвет, а тези на Народното събрание – в Прокурорския съвет. Венецианската комисия утвърждава и насърчава разделянето на единния сега съвет, което е нейна отдавнашна рекомендация. Положително е мнението и за смяната на квотите във Висшия правосъден съвет, кардинално се поддържа и препоръчаното решение за Прокурорския съвет.

По обособени оферти се показват рецензии и рекомендации. Ще пазя позицията мнението на Европейската комисия за народна власт посредством право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния план, съобщи министър Атанас Славов, представен в известието.

Проектът за промени в Конституцията  на първо гласоподаване в пленарната зала бе подсилен от 161 народни представители, като планът не събра три четвърти от гласовете и не беше признат. „ Против “ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. Дебатите продължиха повече от седем часа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР