Правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени

...
Правната комисия в парламента прие на първо четене законодателните промени
Коментари Харесай

Вечерни новини: Малки хотели и къщи за гости отварят след 13 май, демокрацията в България е в опасност

Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене законодателните промени за противоепидемичните ограничения, след отпадането на изключителното състояние от 13 май

© Цветелина Белутова Откакто министър председателят Борисов разгласи, че към този момент няма да има изключителни брифинги и генерали по тв приемника, те внезапно се усилиха. Дори на Гергьовден не мина без повече от час словоизлияние от залата в Министерски съвет, като този път министър-председателят съумя да се скара и на македонците, и на левскарите.

Иначе животът малко по малко стартира да се възвръща - парламентарната правна комисия одобри измененията в Закона за здравето, с които някои изключителни ограничения ще станат непрекъснати, макар рецензиите на опозицията; " Фридъм хаус " означи в отчет, че демокрацията в България е в опасност; а Световната организация по туризма към Организация на обединените нации предвижда, че близо 1.1 млрд души по света ще спрат да пътуват поради коронакризата и това ще донесе галактически загуби на индустрията; само че пък в България дребните хотели и къщи за посетители наподобява ще могат да проработят още от понеделник; А Перник още веднъж бе залят от водни проблеми - този път безусловно. Няколко блока в квартал " Калкас " бяха евакуирани сутринта поради скъсана дига на хвостохранилище, благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа " Република ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене ограниченията за " изключителна епидемиологична конюнктура "

Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене законодателните промени за противоепидемичните ограничения, след отпадането на изключителното състояние от 13 май. Те ще дават опция на министъра на опазването на здравето да вкарва " изключителна епидемиологична конюнктура " и ограничения, свързани с нея. Част от " изключителните " ограничения ще останат да важат още два месеца, или до 13 юли. Сред тях са възбраната да се постановат запори, опцията за онлайн съвещания на държавни и локални органи, понижаване на наемите на обекти държавна и общинска благосъстоятелност и други Промените ще бъдат гласувани дефинитивно във вторник на второ четене в зала.

Freedom House: Демокрацията в България е на най-ниското си равнище за последните 10 година

В последните 10 години равнището на развиване на демокрацията в България следва непреклонен курс надолу и в този момент доближава минимума си. Страната по този начин и не съумя да излезе от групата на някогашните комунистически страни с полуустановена народна власт и пропада към категорията на хибридните режими сред народна власт и авторитаризъм. Това показва в годишния си отчет за страни в преход американската фондация Freedom House, а този път създателите са избрали и заглавие, което обобщава всичко, случило се в региона за 10 години: " Падането на демократичната фасада ". Тази година следващото намаляване на демокрацията в България се дължи на два фактора - продължаващото заличаване на независимостта на медиите и измененията на ръководещите в изборния закон и финансирането на партиите.

Над 33 млн. американци останаха без работа от началото на пандемията

Още 3.16 млн. души са кандидатствали за помощи за безработни в Съединени американски щати за последната седмица, демонстрират данните от статистическото бюро. Така общата численост на подадени заявки от началото на пандемията към този момент надвишават 33 млн., и въпреки броят им на седмична база да спада, те не престават да са в границите на милиони. Според последните налични данни - от март тази година, в страната са работили 155.7 млн. души, при равнище на безработица под 4%. Сега упования са процентът на безработица да скочи до към 20%.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

В четвъртък броят на записаните инфектирани от COVID-19 в България доближи 1829 души към 17 ч. следобяд. Това е с 51 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1778, или растеж от 2.87%. Починалите с доказана ковид зараза са 84, а оздравелите - 384. Към тази заран в страната са направени 52 931 PCR проби, или 7562 на милион население, заяви ръководителят на националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Зоната на карантина в ромския квартал в Ямбол е разширена и към този момент обгръща 14 улици и два жилищни блока, а полиция и жандармерия наблюдават за реда, оповестява БНР. Увеличаването на обсега й е вследствие на фрапантен скок на инфектираните и неспазването на ограничаващите ограничения.

Общо 80 са случаите на ковид измежду настанените в домове за възрастни хора , плюс 30 души личен състав в тези институции, като голямата група инфектирани е във Видинско - в домовете в село Гара Орешец и в Кула, заяви основният здравен контрольор Ангел Кунчев. В момента се изследват всички настанени и личния състав на домовете за възрастни, за хора с психологични болести и на центровете от фамилен вид - домуващите в такива заведения са общо над 15 хиляди души, посочи той.

Над половината българи (57%) са песимисти за развиването на стопанската система в идната една година, демонстрира изследване на " Тренд ", извършено по поръчка на " 24 часа " сред 1 и 5 май. Една трета от интервюираните чакат завръщането към естествения метод на живот да отнеме над година, а съгласно 9% това в никакъв случай няма да стане.

От през днешния ден е обновено платеното паркиране в центъра на София. По данни на общината прекъсването на синята и зелената зони за интервала 16 март - 6 май е коствало над 6 млн. лева Започва и възобновяване на нормалното разписание на градския превоз, като от през днешния ден с естествена периодичност ще се движат рейсовете, трамваите и тролеите, които минават през центъра, а от понеделник - останалите рейсове и метрото.

Работещите в танцови, креативен и музикални зали упорстват след анулацията на изключителното състояние на 13 май да бъде позволено залите за танцови занимания проработят при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. В петиция до премиера, Националния действен щаб, министрите на опазването на здравето и на културата те желаят незабавна среща с управляващите, като акцентират, че обстановката слага под финансов риск десетки хиляди семейства, работещи в областта на културата и изкуството.

И Пожарна охрана СВЕТА

След дълги съмнения ръководещите в Полша взеха решение да отсрочат президентските избори , които бяха планувани за 10 май. Нова дата ще бъде оповестена допустимо най-скоро, а за сигурността на поляците изборите ще се проведат по пощата, се споделя в взаимно изказване на водача на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински и Ярослав Говин, ръководител на " Споразумение ", по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция.

Русия към този момент е пета в света по брой болни , като надмина 177 хиляди случая и регистрира следващ връх в броя на инфектираните за ден - над 11 хиляди Повече от половината болни и умряли са в Москва, само че кметът Собянин твърди, че доказаните случаи се усилват, тъй като управляващите са почнали всеобщо тестване и че числата в действителност се стабилизират. Президентът Путин поддържа през вчерашния ден проекта на Собянин за последователно разпределяне на ограниченията. Досега московчани можеха да излизат, единствено за храна и медикаменти.

Сръбският парламент анулира изключителното състояние за ковид. Страната счита, че изпълнила всички условия, предложени от СЗО. Сърбия бе под непоколебим полицейски час, само че от предходната седмица стремително преотваря бизнеси, както и детските градини. Ресторантите към този момент работят. Здравните управляващи в страната се тормозят, че тези ходове са прибързани. Сърбия бе най-лошо засегнатата страна на Балканите, а макар че в последната седмица кривата на новите болни пада, те към момента са по над 100 дневно.

Германският футбол ще се завърне идната седмица - със непоколебим протокол и без аудитория, разгласи локалната футболна лига (DFL). Първите дуели ще са на 16 май от програмата за 26-ия кръг. Наскоро на тимовете бе разрешено да стартират тренировки, а преди ден Бундеслигата получи зелена светлина след конферентното разискване на ограниченията в страната сред канцлера Ангела Меркел и министър председателите на 16-те провинции.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации внезапно утежни оценката си за резултата от коронакризата върху бранша, очаквайки, че през 2020 година той ще претърпи исторически най-големите си загуби от 1950 година насам, когато е почнала да се води статистика. Прогнозата е, че ще спрат пътуванията на сред 850 милиона и 1.1 милиарда души, а пропуснатите доходи от това ще доближат галактическите сред 900 милиарда и 1.2 трилиона $ според от това по кое време най-рано е допустимо последователното им подновяване- през юли, през септември или през декември. Само преди два месеца организацията очакваше неосъществени доходи за сред 300 и 450 милиарда $, което е три пъти по-малко от сегашната оценка.

Германското промишлено произвеждане се е свило с рекордно огромен ритъм през март поради короновируса. Спадът е бил 9.2% по отношение на февруари при упования за 7.4%. Това е най-голямото намаляване на индикатора от 1991 година, откогато Федералната статистическа работа събира такива данни. Годишното стесняване е с 11.6% .

Централната банка на Англия чака стесняване на английската стопанска система с към 25% през второто тримесечие спрямо предходното и начало на възобновяване с повдигане на ограничаващите ограничения. Банката резервира главната рента на равнище 0.1% и не разшири програмата си за изкупуване на облигации.

Турската лира поевтиня до нов връх по отношение на $, откакто пазарът интерпретира мнения от членовете на Федералния запас като възможен отвод от даването на суап линия, която да смекчи изчерпващите се запаси на Анкара. Лирата поевтиня до 7.257 за $ , а от началото на годината се е обезценила с 18%. Турция изиска от Фед и други централни банки достъп до средства, тъй като личните й чисти валутни запаси са спаднали до близо 25 милиарда $ от началото на годината.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Роден в изключително състояние

Роден в изключително състояние

[Reuters]
На новороденото бебе Фук Ан е подложен предпазен шлем за лице преди да напусне дома си, с цел да бъде заведено за имунизация по време на епидемията от ковид (COVID-19) в Ханой, Виетнам. Фук Ан е роден в болница в Ханой на 1 април, когато страната вкара строги ограничавания за придвижване, с цел да ограничи разпространяването на ковид, заразил над 3 милиона души по света.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов приказва в изявление за " Дневник " за офанзивите против него, опитите за преодоляване на правосъдната система и " кастингите " пред Делян Пеевски, през които минават магистрати .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР