Правна комисия прие ветото на президента върху промените в Наказателния

...
Правна комисия прие ветото на президента върху промените в Наказателния
Коментари Харесай

Правна комисия прие ветото на президента върху промените в Наказателния кодекс


Правна комисия одобри ветото на президента върху измененията в Наказателния кодекс.

Депутатите в парламентарната правна комисия приеха ветото на президента Радев по отношение на

измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се възвръщат пълномощията на пленума на Висш съдебен съвет и на основния прокурор.

Народните представители   гласоподаваха с 2 гласа „ срещу “ и 18 гласа „ въздържали се “.

Така законотворците се съобразиха с ветото на президента и законопроектът ще бъде прегледан още веднъж.

По време на дебатите за президентското несъгласие участваха съветникът по правни въпроси на президента – Крум Зарков,

който е и някогашен длъжностен правосъден министър и Емил Дечев,
заместник-министър на правораздаването.
Зарков уточни, че е явно, че в последните законови промени, съществена част от тях бяха изтриване пленума на Висшият правосъден съвет (ВСС), както и ограничение на кръга от пълномощия, който се употребява основният прокурор.

Според Зарков признатите заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целеустремено се подценява върховенството на Конституцията.

„ Възраждане “ смятат още, че ветото, наложено на Наказателно-процесуален кодекс е основателно. Ако законът бъде признат наново и в пленарна зала, „ Възраждане “ ще търсят поддръжката на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да внесат обща конституционна тъжба, касаеща измененията в Наказателно-процесуален кодекс, съобщи Петър Петров.

Според Гроздан Караджов от Има Такъв Народ въобще не трябвало да се вършат промени в Наказателно-процесуален кодекс. „ Играта на властта е доста по-голяма – ръководещите играят на съставяне на новия Висш съдебен съвет и на новия прокурорски съвет. Самият факт, че ще се възвърне остарелия Висш съдебен съвет, който да провежда изборите за нов кадрови орган е с избрана цел. Целта, която се залага с смяната на параграф 10 от Наказателно-процесуален кодекс – възобновяване работата на остарелия Висш съдебен съвет е доста по-далечна, страшна и съществена и е за да се откри надмощие над новия Висш съдебен съвет “, поосчи Караджов.

От парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ обявиха, че няма да поддържат ветото на президента. „ Текстовете в законопроекта ще бъдат прецизирани, с цел да могат да отговорят на рецензиите на опозицията и на президента Румен Радев “, посочи Стою Стоев. Радомир Чолаков от ГЕРБ пък призна, че ръководещите са сбъркали с бързането по приемането на Конституцията през предходната година декември месец с мотив, че страната ни ще бъде призната в Шенген и Еврозоната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР