Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване за

...
Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване за
Коментари Харесай

Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване

Правна комисия одобри предлагането за анулация на машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори, съобщи " Фокус.
Съгласно текстовете машинно гласоподаване ще се организира за президентски и европейски избори. Предложението беше заложено в измененията в Изборния кодекс, инициирани от ПГ на ГЕРБ и подписани от " Обединени патриоти ".
" За " законопроекта на първо четене гласоподаваха 12 народни представители, " срещу " - 9 и " въздържали се " - 0, с което той бе признат. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Измененията в изборното законодателство са заложени като точка първа в дневния ред на депутатите.
Твърдо срещу анулацията на машинното гласоподаване де оповестиха от Българска социалистическа партия. „ В демократичните страни изборните правила не се пипат най-малко една година преди избори. У нас всякога в навечерието на избори променяме ИК. В правовите страни законите са присъщи със своята резистентност и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова страна както през днешния ден ръководещите го потвърдиха с предлагането си за анулация на машинното гласоподаване “, разяснява депутатът от левицата Крум Зарков.
Това ще са вторите промени в Изборния кодекс за тази година, свързани с машините. На 14 февруари 2019 година депутатите одобриха промени в Изборния кодекс, с които взеха решение хартиеното гласоподаване да бъде сменено с машинно на вота след локалните избори през 2019 година
Предложеният текст предвиждаше още при европейския избор машинно гласоподаване да се организира в минимум 3000 изборни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласоподаване да бъде осъществено в минимум 6000 изборни секции.
След първото по-мащабно машинно гласоподаване на евровота от ЦИК направиха своя разбор. На 26 юни 2019 година на съвещание на Правна комисия след евровота ръководителят на ЦИК Стефка Стоева регистрира, че увеличението на броя на секциите с машинно гласоподаване евентуално ще докара до увеличение на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този тип избори може да повлияе на резултата.
Стоева регистрира още, че 58 967 гласоподаватели са дали своят вот с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели Председателят на ЦИК посочи, че в секциите с машинно гласоподаване единствено 27.7% от гласоподавателите са избрали да гласоподават с машина, останалите 72.3% от гласоподавателите са предпочели да гласоподават с хартиена бюлетина.
„ Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласоподаване с оглед броя на гласоподавателите и разноските за наемане на машините, за узаконяването им, за осъществяване на пазарно изследване, за образуване на публичната поръчка, за спомагателното заплащане на членовете на секционните изборни комисии с машинно гласоподаване възлиза на към 59 лева “, уточни също Стоева.
По думите й за съпоставяне цената на един глас с хартиена бюлетина е 0.77 лева Общата цена на бюлетините е 1 489 989 лева “, сподели още Стоева. Тя акцентира, че макар компликациите, всичките машини са доставени в 3000 секции. По думите й в 149 от тях няма гласоподавател, който да е дал своя вот машинно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР