Правителството вчера даде мандат на икономическия вицепремиер Томислав Дончев, на

...
Правителството вчера даде мандат на икономическия вицепремиер Томислав Дончев, на
Коментари Харесай

Започват преговори с американските централи за договорите

Правителството през вчерашния ден даде мандат на икономическия вицепремиер Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да стартират договаряния с така наречен американски централи за преустановяване на договорите за преференциално изкупуване на електрическа сила. Първо ще се водят договаряния с " Контур Глобал ". Договорът сред НЕК и " Контур Глобал Марица изток 3 " е от 2001 година Както е известно, в Брюксел има формирано произвеждане по тъжба на българската Комисия за енергийно и водно контролиране, съгласно която договорите за изкупуване на електрическа сила от американските централи у нас съставлява несъвместима държавна помощ.

Още напролет ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов загатна, че договорите с " Контур Глобал " и " Ей и Ес Гълъбово " ще бъдат разтрогнати напълно скоро. Двете централи са на друг стадий от изплащането на вложенията и прекратяването на договорите няма да стане едновременно. Освен това специалисти на Европейска комисия и наши специалисти са на мнение, че вложенията в едната от двете мощности - " Контур Глобал Марица изток 3 ", към този момент са изплатени, тъй като на нея са дадени повече пари. Правителството е готово на обезщетения за централата " Ей и Ес Гълъбово ", за която английският съветник Frontier Economics се е произнесъл, че инвестицията още не е изплатена. Според плановете на Frontier страната би трябвало да доплати на американския вложител няколкостотин милиона лв.. Планът на кабинета е сумата да се изплати посредством специфична добавка в цената на тока, която може да се вкара с промени в законодателството. На този стадий държавното управление няма желание да заплаща от бюджета компенсацията на централата по отношение на преференциалните цени на тока.

Според Валентин Николов прекратяването на договорите за наложително изкупуване на тока от " Ей и Европейски Съюз Гълъбово " и " Контур Глобал " ще доведат до икономисване на разноски от Фонда за енергийна сигурност, от който сега се покриват разноските на НЕК по тези договори. Тези пари пък можело да се употребяват за спасяването на държавната " Марица изток 2 ", която сега е в тежко финансово положение.

В разгара на лятото, преди да подаде оставка, шефът на НЕК Петър Илиев изпрати яростно писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в което твърдеше, че с недалновидната си ценова политика, водена в интерес на американските централи, КЕВР е ощетила НЕК с над 1 милиард лв..
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР