Правителството спря ликвидацията на България Хели Мед Сървиз“ ЕАД –

...
Правителството спря ликвидацията на България Хели Мед Сървиз“ ЕАД –
Коментари Харесай

Кабинетът възкреси ЕАД-то за медицинските хеликоптери, спря ликвидацията, почната от Гълъб Донев


Правителството спря ликвидацията на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД – сдружението за обезпечаване на въздушен превоз с хеликоптери за потребностите на незабавната здравна помощ. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Дружеството беше прекратено и оповестено в разпродажба от служебния кабинет. То беше основано, с цел да бъде авиационният оператор, според европейското и българското законодателство, извършващ полети за незабавна здравна помощ по въздух “, напомни министър Гвоздейков.

Той аргументира решението на държавното управление да се върне на първичния вид с обстоятелството, че планът за въздушните коли за спешна помощ се финансира и реализира по Плана за възобновяване и резистентност.

Там ясно и изрично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които прецизно би трябвало да бъдат спазвани.  Много е значимо отговорността и функционалностите да бъдат делегирани съответно на някого и той да носи цялата отговорност за това, което прави, в това число за задачите по въздух “, изясни Гвоздейков.

Според него определеният модел за създаване на системата за хеликоптерна помощ ще улесни нейното финансиране.

През последния месец свършихме работа, която не беше свършена до момента от предоставеното като задача на Държавния авиационен оператор. Общо взето процесът е в много напреднала фаза. Както разбрахте през предната седмица, бяха избрани оперативните бази. Те не са площадки в лечебните заведения, а са места, където ще бъдат основани хеликоптерите “, сподели още транспортният министър.

Гвоздейков увери, че Министерството на здравеопазването към този момент приготвя документите за оповестяването на публичната поръчка за изграждането на шестте бази, където ще бъдат бъдещите въздушни коли за спешна помощ. Той заяви, че се водят и диалози с лечебни заведения в страната, в които е допустимо да има хеликоптерни площадки за превозване на пациенти.

През юли 2022 година държавното управление с министър председател Кирил Петков одобри предписание за основаване на сдружение с държавно присъединяване в капитала „ Хели Мед Сървиз “ ЕАД – София, което да прави полети за незабавна здравна помощ по въздух. Негов изпълнителен шеф беше актуалният министър Георги Гвоздейков.

През февруари 2022 година служебното държавно управление на президента Радев (с министър председател Гълъб Донев) се зае да ликвидира едноличното акционерно сдружение. Тогавашният министър на превоза Христо Алексиев аргументира решението с нуждата тази активност да премине към Държавния авиационен оператор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР