Правителството ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия по

...
Правителството ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия по
Коментари Харесай

Oставка през декември, ако конституционните промени не минат: Правосъдният министър

" Правителството ще се съобрази с рекомендациите на Венецианската комисия във връзка конституционните промени, а при крах с тях - остава поръчката за оставка през декември ”, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов пред Bulgaria ON AIR. Напомняме, че във вторник интернационалните магистрати попиляха поправките на българските управляващи. От там дефинираха претекстовете за тях, като " несъстоятелни ” и " къса обяснителна записка ”.

Според Славов обаче Венецианската комисия утвърждава двете съществени хрумвания за конституционната промяна - за основаването на обособен правосъден и прокурорски съвет и за съотношението на квотите при избора на нов Висш съдебен съвет.

" Прокурорите желаят да са доста покрай съдиите, само че от това страда независимостта на съда. Разбира се, не става дума тук прокуратурата да излиза от правосъдната власт или да става някакъв самостоятелен клон на властта. Не, тя ще остане в правосъдната власт, само че ще е ясно разграничена от съда ", разясни министърът.

" Ангажиментът е стихотворец от премиера Николай Денков, стихотворец и от мен - персонално като министър на правораздаването. Когато одобрих номинацията за този пост, знаех, че в случай че нямаме смислени конституционни промени, несъмнено, ще потърся други форми на реализация ", добави Славов в коментар за възможната оставка.
Той разяснява и промените, свързани с пълномощията на президента. " Това, което е несъмнено ясно - не можем да имаме служебни държавни управления напълно назначени по персонално убеждение на президента ", безапелационен бе министърът. А несъмнено е противоположното, освен това сходна смяна може да извърши единствено Велико национално заседание - държавно устройство.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР