Правителството ще отпусне 10 милиона лева на Софийския университет и

...
Правителството ще отпусне 10 милиона лева на Софийския университет и
Коментари Харесай

Кабинетът дава 10 млн. и нова сграда на СУ, протести няма да има

Правителството ще отпусне 10 милиона лв. на Софийския университет и ще му даде постройка в подмяна на отнетата на бул. " Ал. Стамболийски ". За това се договориха министрите на образованието и на финансите - Красимир Вълчев и Владислав Горанов, през днешния ден на среща с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и Съвета на деканите на Алма матер.

Сградата е на бул. " Черни връх " и преди в нея се обитаваше Професионалната гимназия по облекло. В нея ще се организира предклиничното образование на студентите по медицина от Медицинския факултет на СУ.

След срещата, почнала в 16 ч. и траяла към час в аулата в Ректората, стана ясно, че управлението на Университета е предостатъчно от обещанията и няма да реализира опасността да стартира митинги след 22 януари. С такива заплаши Академичният съвет на СУ предходната сряда, в случай че държавното управление не извърши 6 претенции, включващи 15 млн. лв. за още пари за Университетската библиотека.

Ще бъде решен и казусът с достъпа до научните бази на Elsevier и SCOPUS, увери министър Вълчев.

Въпреки че обещаното не покрива изцяло настояванията, ректорът показва задоволството си от него.

На Академичен съвет през декември проф. Герджиков дефинира решението за отнемането на постройката като позорно, на изключително съвещание на Съвета на 3 януари той се съгласи, че би трябвало да се стачкува и съобщи, че това е " следващото стратегически неправилно решение на държавното управление ".

Днес тонът му бе друг: съобщи, че от самото начало е бил уверен и е твърдял, че става въпрос за нарушена връзка, че държавното управление в никакъв случай не е отнемало постройка на СУ и че двете държавни управления на Бойко Борисов движат промяната в образованието в вярната посока.

Предстои сделката да бъде одобрена от Министерския съвет в сряда, тогава ще стане ясно и по какъв начин ще бъдат разпределени парите, които ще бъдат отпуснати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР