Правителството прие протоколно решение, с което дава мандат на заместник

...
Правителството прие протоколно решение, с което дава мандат на заместник
Коментари Харесай

Трима министри ще преговарят да се прекрати договорът с "Контур Глобал Марица Изток 3"

Правителството одобри протоколно решение, с което дава мандат на заместител министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят договаряния с " Контур Глобал " за преустановяване на контракта за изкупуване на електрическа сила. Договорът е подписан на 13 юни 2001 година сред " Националната електрическа компания " ЕАД и " Контур Глобал Марица Изток 3 " АД, напомня държавната пресслужба.

Вицепремиерът и двамата министри имат мандат за срещи с представители на компанията както и да реализират връзката с Главна дирекция " Конкуренция " на Европейската комисия по отношение на прекратяването на контракта.

Европейската комисия е образувала произвеждане в Главна дирекция " Конкуренция " на съображение на подадена тъжба от Комисията за енергийно и водно контролиране, в която се показва, че договорът за изкупуване на електрическа сила съставлява несъвместима държавна помощ.

Преди към една година кабинетът разгласи, че се върви към прекратяването на договорите за изкупуване на ток на преференциални цени от тази и другата, известни като американски централи, " Ей И Ес Гълъбово ". За задачата тогава бе основана методология, по която да се изчислят обезщетенията за притежателите на двете централи, която те обаче не утвърдиха.

Прекратяването на договорите бе употребена и като мотив от ръководещите за усмиряване на митингите против високите цени на тока за бизнеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР