Правителството прие Национална програма за развитие на доброволните формирования за

...
Правителството прие Национална програма за развитие на доброволните формирования за
Коментари Харесай

Правителството прие национална програма за развитие на доброволните формирования за овладяване на бедствия

Правителството одобри Национална стратегия за развиване на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и други изключителни обстановки в Република България за интервала 2022-2026 година, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет. Одобрен е и План за 2022 година за осъществяване на програмата.

Проектът на Национална стратегия е направен в осъществяване на Стратегията за развиване на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и други изключителни обстановки в Република България за интервала 2021-2030 година (Стратегия). Времевият обсег на плана на Националната стратегия е петгодишен - от 2022 до 2026 година и е съгласуван с Методологията за стратегическо обмисляне в Република България, като съдържа: встъпление, стратегически и оперативни цели, финансово обезпечаване, действия за реализиране на оперативните цели и отчитане на напредъка по осъществяване на Националната стратегия. Дейностите, заложени за реализиране на оперативните цели, следва да имат принос за реализиране на стратегическите цели на Стратегията.

През идващия петгодишен интервал на осъществяване на Националната стратегия 2022-2026 година се подчертава главно върху повишение потенциала на доброволните формирования за осъществяване на действия при пожари, бедствия и изключителни обстановки, образованието и подготовката на доброволците, повишение публичния авторитет на доброволните формирования, поощряване на работодателите за присъединяване на техни чиновници в доброволни формирования и не на последно място активизиране и поощряване работата с младежи до 18-годишна възраст за обезпечаване на запас от бъдещи доброволци. За реализиране на допустимо най-хубави резултати е планувано иницииране на развой за развиване и рационализиране на законовата и подзаконова нормативна уредба и адаптирането й към заложените промени.

За осъществяване на Стратегическа цел 1: " Утвърждаване, поощряване и развиване на доброволните формирования като устойчива и надеждна съставка на Единната избавителна система “ са планувани 3 оперативни цели: " Повишаване потенциала на доброволните формирования за осъществяване на действия при пожари, бедствия и изключителни обстановки “; " Иницииране на развой за развиване и рационализиране на законовата и подзаконова нормативна уредба и адаптирането й към заложените промени “ и " Разширяване на опциите за финансово застраховане дейностите на доброволните формирования “.

Втората стратегическа цел е: " Сътрудничество сред локалната власт, работодателите и Националното съдружие на доброволците за развиване на активността на доброволните формирования “. За нейното осъществяване са планувани следните три оперативни цели: " Насърчаване на работодателите за присъединяване на техни чиновници в доброволни формирования “; " Утвърждаване на национално съдружие, което да сплотява, съставлява и пази ползите на доброволните формирования “ и " Подпомагане органите на локалната власт при образуване на активността на доброволните формирования “.

Третата стратегическа цел е " Повишаване публичната значителност и самопризнание за всеотдайността на доброволните формирования в Република България “. В нея са включени две оперативни цели: " Използване на актуалните средства и благоприятни условия за повишение на информираността за активността на доброволните формирования “ и " Повишаване публичния авторитет на доброволните формирования “.

Последната, четвърта стратегическа цел е " Формиране на интерес в подрастващите до навършване на 18-годишна възраст, към активността на доброволните формирования и призванието да се оказва помощ при пораждане на пожари, бедствия и други изключителни обстановки “. За нейното осъществяване също са планувани две оперативни цели " Активизиране и поощряване работа с младежи до 18-годишна възраст за обезпечаване на запас от бъдещи доброволци “ и " Осигуряване на опция за осъществяване на образование в извънкласна форма на младежи до 18-годишна възраст за приобщаване към активността на доброволните формирования “.

Пълноценното взаимоотношение, координация и съгласуваност на всички институции, имащи пълномощия по осъществяване на Националната стратегия 2022-2026 година допуска да се реализиран заложените предстоящи резултати.

Предвидено е финансиране на дейностите за реализирането на задачите, избрани в Националната стратегия 2022-2026 година със средства от държавния бюджет за делегирани от страната действия, със средства от общинските бюджети и със средства от Европейски планове и стратегии.

Резултатите от приемането на плана на Националната стратегия 2022-2026 година са свързани с реализиране на набелязаната в Стратегията визия за развиване на доброволните формирования до 2030 година, което ще способства за поредност в дейностите на всички страни, ангажирани в процеса на одобряване, развиване и разпространение на активността на доброволните формирования и участващите в тях доброволци, както и за повишение интереса в подрастващите до навършване на 18-годишна възраст, към тази активност.

Проектът на Решение на Министерския съвет за приемане на План за 2022 година за осъществяване на Националната стратегия конкретизира осъществяването на програмата за съответната година, като детайлно дефинира дейностите, които ще се извършват за реализиране на стратегическите и оперативните цели. Включва бюджета за осъществяване на тези действия, периода, предстоящите резултати, настоящите и целеви знаци за осъществяване, главните и партниращи виновни институции. Изпълнението на Плана за 2022 година ще се регистрира в период до 31.03.2023 година пред министъра на вътрешните работи.

Приетите документи няма да доведат до влияние на държавния бюджет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР