Правителството предлага от 1 януари добавката към пенсиите да е

...
Правителството предлага от 1 януари добавката към пенсиите да е
Коментари Харесай

Пенсионерите ще взимат 60 лв. допълнително до юни

Правителството предлага от 1 януари добавката към пенсиите да е 60 лева и тя да се получава през следващите 6 месеца на 2022 г.

Новината заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след днешното съвещание на държавното управление. Общият допълнителен разход за пенсионните бонуси е в размер на 750 млн. лева, които може да бъдат обезпечени от преизпълнението на данъчните доходи в бюджета за тази година. Други 450 млн. лева ще бъдат обезпечени за компенсиране на бизнеса поради високите цени на тока през декември.

" Имаме доста преизпълнение на приходите в бюджета. Събрани са 1.2 милиарда лева данъчни доходи повече даже и от плануваните след актуализацията на бюджета. Това преизпълнение ще бъде пренасочено към Народното събрание с предложение от държавното управление по какъв начин да бъде изразходвано. Ако Народно събрание реши да не бъдат разходвани, автоматизирано с тях ще се понижи размерът на недостига ", съобщи финансовият министър.

" Вярваме, че това е методът за транспарантно ръководство - Народното събрание да реши за спомагателните доходи ", разяснява и министър председателят Кирил Петков и уточни: Нашето предложение е за 750 млн. лева спомагателни разноски за добавки към пенсиите и 450 млн. лева енергийна помощ за бизнеса. Правителството да даде на Народното събрание опцията да раздава бюджетния остатък се случва за първи път от повече от 10 години. 

Четворната коалиция реализира единодушие всяко разходване на бюджетни средства, образувани от остатъци и по-висока събираемост на налози да става със глобата на Народното събрание.

" Влизаме в доста мощна поддръжка за преодоляване рецесията с цените на тока. Правим го по метод, тъй че да не получават всички компании едни и същи помощи - дребните бизнеси да получат повече и няма да подпомогнем тези, които са сключили дълготрайни контракти на ниски цени и по този начин са понижили своя риск ", сподели Петков. 

Във вторник министърът на енергетиката Александър Николов показа три схеми за подкрепяне на бизнеса поради фрапантното повишаване на електрическата енергия и природния газ на обща стойност 1.5 милиарда лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР