Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и

...
Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и
Коментари Харесай

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти, субсидирани от държавата

Правителството предлага да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати в местата, които страната субсидира. За задачата ще бъдат препоръчани промени в Закона за висшето обучение, които ще бъдат качени за публично разискване на strategy.bg през днешния ден. 

Образованието постоянно е било народен приоритет, а с последните промени в Конституцията на Република България е оповестено за национална полезност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше обучение на всички български жители, без значение от техния обществен статус и финансови благоприятни условия. Мярката е в продължение на целенасочената политика на държавното управление за обезпечаване на налично, всеобхватно и качествено обучение. Със законодателните промени от началото на 2022 година в поддръжка на родителите и достъпа до ранно детско развиване детските градини станаха безвъзмездни. Училищното обучение в държавните и общинските учебни заведения постоянно е било гратис за учениците, а от идната образователната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и възпитаници от І до ХІІ клас ще бъдат безвъзмездни. 

Мярката подкрепя и битката на държавното управление с демографската рецесия. В момента се следи забележителна разлика сред таксите за обособени специалности и в другите висши учебни заведения, което попречва равномерното систематизиране на студентите на териториален принцип и е причина за дефицита на експерти по някои специалности за сметка на остатъка в други. Благодарение на знанията и уменията, които младежите ще придобият, ще допринесат и за икономическото развиване на района, от който са. Редица европейски страни оферират опция за гратис висше обучение, с което притеглят част от българските гимназисти. Премахване на таксите за образование в държавните висши учебни заведения би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение и житейски път в чужбина, или в България. С отпадането напълно на таксите за докторанти повече младежи биха избрали да се развиват в областта на науката и да градят академична кариера. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР