Правителството отпусна в сряда допълнителни 940 000 лева по бюджета

...
Правителството отпусна в сряда допълнителни 940 000 лева по бюджета
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 940 хил. лв. за ремонт на Зографския манастир

Правителството отпусна в сряда спомагателни 940 000 лв. по бюджета на Министерския съвет за дирекция " Вероизповедания ", с цел да извърши довършително-ремонти работи и създаване на връзките в южното крило на манастира " Свети Великомъченик Георги - Зограф " в Атон - Гърция. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на днешното държавно съвещание. Той посочи, че средствата се обезпечават посредством преструктуриране на разноските и прехвърлянията по централния бюджет за 2017 година

Парите за ремонта на Зографския манастир станаха мотив за скандал при приемането на Закона за държавния бюджет за 2018 година и от Българска социалистическа партия даже заплашиха да да го дадат на Конституционния съд. Поводът Българска социалистическа партия да изиска конституционният съд да се произнесе по процедурата по приемане на бюджета се оказа предложение на депутата от левицата Васил Антонов за разпределяне на спомагателни 1.13 млн. лв. за ремонт на храма " Св. Александър Невски " и за Зографския манастир в Атон. То в началото беше признато на среднощното съвещание на Народното събрание предходната сряда, откакто мина две гласувания. Това ядоса ръководещите от ГЕРБ, тъй като парите не попадат в рамката на гласуваните преди този момент общи доходи и разноски на страната, т.е. в член 1.

По предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ текстът бе отсрочен за четвъртък, макар че имаше направено предложение за прегласуване. В последна сметка спомагателната сума беше отхвърлена, а министърът на финансите Владислав Горанов даде обещание да откри противоречивите средства.

Сега държавното управление отпусна нужните за ремонта пари, като Горанов съобщи, че светата обител е уведомила, че с тези средства ще се обезпечи нужният запас за изцяло довеждане докрай на реконструкцията на това крило.

В знак на признателност игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий подари на премиера чудотворна икона на " Св. Георги ".

" Вие поискахте 230 000 лв., ние опуснахме 900 000 за цялото крило, с цел да извършите Зографския манастир по този начин, както би трябвало ", обърна се Бойко Борисов към архимандрит Амвросий.

Премиерът Борисов благодари за чудотворната икона и се надява средствата да оказват помощ светата обител да стане " оптимално хубава и добра ". Той разгласи, че в 12 часа в сряда ще се срещне и с патриарх Неофит.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР