Правителството отмени решението си от декември 2017 година, с което

...
Правителството отмени решението си от декември 2017 година, с което
Коментари Харесай

Правителството отмени решението за строеж на втори лифт в Банско

Правителството анулира решението си от декември 2017 година, с което разпорежда на министъра на околната среда да предприеме незабавни съгласувателни дейности по реда на екологичното законодателство, в случай че има капиталов интерес за създаване на втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.
Отмяната беше направена, откакто предходната седмица Върховният административен съд реши дефинитивно, че измененията в проекта за ръководство на националния парк Пирин би трябвало да минат през екологична оценка, а държавното решение разрешава такива промени без оценка.
Делото бе формирано по тъжби - на Министерския съвет, на министъра на околната среда и водите.
До обжалването се стигна, откакто тричленен състав на Върховен административен съд реши в края на юли, че с измененията в проекта за ръководство на парка са нарушени разпореждания от българското и интернационалното право.
Според съда, който се опира на Закона за предпазените територии (ЗЗТ), се позволява само ремонт, само че не и построяването на нови спортни уреди в парка.
Петчленният състав съобщи, че не са спазени и условията на директивата за екологичните оценки.
Промяната на предназначението на огромни площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на постройките и оборудванията значи преустановяване на опцията тези площи да бъдат употребявани пълноценно за запазване на биоразнообразието. Поради това е било наложително присъединяване на обществеността да се осъществя и посредством процедурите по екологична оценка и оценка за съгласуемост, показаха тогава от съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР