Правителството оставя високите пенсии на инфлацията, за да пришпори отново

...
Правителството оставя високите пенсии на инфлацията, за да пришпори отново
Коментари Харесай

Не, пенсиите няма да се увеличат с 20%

Правителството оставя високите пенсии на инфлацията, с цел да пришпори още веднъж нагоре най-ниските

След 2 години коронавирус добавки, с хвърчащи нагоре цени и коалиция постоянно на ръба на разрива, държавното управление е в съвсем неспасяем шах с пенсиите. Затова и преизчисленията, и нарастванията са в главозамайваща композиция, невиждана, откогато за последно Българска социалистическа партия беше на власт - през 2008 година Какъвто и вид да изберат ръководещите обаче, той няма да ги извади от клопките, заложени при ръководството на ГЕРБ - нарастванията може и да са двуцифрени, само че удовлетворението от тях все ще е минимално, написа

Всичко това евентуално накара обединението да смени два разновидността, стартирани като дефинитивни в последните дни - единият (21,6% нарастване за всички) щеше да разочарова хората с ниски пенсии, само че тъй като те са болшинство, в последна сметка ощетени още веднъж ще бъдат хората с висок принос към системата и надлежно - по-високи пенсии. След ослепителните проценти от последните дни окончателният вид надали ще радва окото - 10% нарастване на главния размер на пенсията и включване на добавката от 60 лева в нея. Сигурно по тази причина от известието на държавната пресслужба 10-те % тактично бяха премълчани, а се говореше за "осъвременяване с близо 20% ".

Средният растеж може и официално да е "близо 20% ", само че пенсионерите няма да го усетят тъкмо по този начин. Номиналният растеж ще надвиши 26% за минималната пенсия, а за високите едвам ще покрие насъбраната досега инфлация. Реално обаче хората и в двата края на системата ще почувстват под 10% нарастване на приходите си поради коронавирус добавката, т.е. нарастването на получаваната сума ще остане много под повишаването. Към това би трябвало да прибавим и разочарованието от отсроченото нарастване на тавана на пенсиите от 1500 на 3400 лева, което след заричане за юли в действителност остава за октомври. С други думи, майската бомбастика съвсем несъмнено ще посее юлска стихия на неодобрение. Какви са проблемите на определения от държавното управление метод?

1. Увеличението не покрива инфлацията

Проблемът с измислената от Бойко Борисов коронавирус добавка е, че тя е незначителна сума за 1000 лева пенсия (6%), само че прекомерно забележителна за минималната пенсия (16,2%). Затова и при ниските пенсии тази добавка носи огромно нарастване, до момента в който при високите резултатът ѝ се стопява. Така резултатът от препоръчаната скица на нарастване при минималната пенсия ще е 26,21%, до момента в който при пенсия от 1000 лева покачването ще е единствено 16%.

Като се абстрахираме от нормалните проблеми с изпреварващия растеж на минималната пенсия, дотук наподобява, че тези проценти най-малко ще покрият насъбраната досега инфлация. При действително получаваните суми обаче това напълно няма да е по този начин. Какво демонстрират сметките?

Минималната пенсия се усилва от 370 на 467 лева - 26,21% нарастване. Реално обаче хората ще почувстват 8,6% растеж по отношение на получаваните в този момент 430 лева (370 плюс 60 лева.). При по-високите пенсии - примерно 1000 лева, новият размер на пенсията ще бъде 1160 лева Това е нарастване с 16%, само че действително хората ще го почувстват като 9,4% по отношение на получаваните в този момент 1060 лева Нито при едните, нито при другите през юли ще се почувства догонване на инфлацията.

Разбира се, ръководещите ще кажат, че коронавирус добавката в никакъв случай не е била част от пенсията и е краткотрайна мярка. И официално ще бъдат прави. Но в случай че задачата на нарастването е да се покрие инфлацията, то смяната на действителния приход е по-ключова от разногласията кое е добавка, и кое - пенсия. А тук числата не наподобяват изключително радостно. И в държавното управление надълбоко се лъжат, в случай че считат, че това няма да бъде видяно от възрастните. Особено при великодушното наддаване в хода на договарянията. Затова в оставащите няколко седмици министрите би трябвало да слязат назад в действителния живот и да приказват искрено и прагматично за същинските резултати на нарастването, с цел да няма връщане към порочната система на добавките и обезщетенията под натиска на недоволството.

2. Сега ще подкрепим ниските пенсии, наесен - отново тях

"Еднаквият % на нарастване на пенсиите разтваря по-широко ножицата сред ниските и високите пенсии, която Българска социалистическа партия толкоз желае да затвори ", изясни тези дни някогашният обществен министър Иван Нейков. Вероятно по тази причина държавното управление се отхвърли от тази концепция. Предпочетеният вид върви в противоположна посока и залага за следващ път изпреварващ растеж на ниските пенсии за юли. Проблемът е, че октомврийското преизчисление евентуално също ще остане единствено за тази категория пенсии.

Правителството предлага от 1 октомври преизчисление по така наречен „ швейцарско предписание “, като от 2008 година ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на растежа на средноосигурителния приход или 100% инфлацията според от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за съответния пенсионер. Това ще усили единствено 770 хиляди пенсии, евентуално по-стари, а те по предписание са и по-ниски.

Този метод на преизчисление звучи като по-разумен от настояването на Българска социалистическа партия за преизчисление на всички пенсии с осигурителния приход от 2021 година, което ще коства прекалено доста пари и си има обособен набор от дефекти. Но повдига нормалните опасности - да остави недоволни хората с най-пълен застрахователен принос към системата и в допълнение да подкопае доверието в нея. Да, повдигането на тавана на пенсиите повече от два пъти - от 1500 на 3400 лева, е отлична вест в това отношение, само че въпреки всичко той визира 30-ина хиляди възрастни.

3. Твърде чести нараствания за прекомерно малко време

За 2 години коронавирус добавките погълнаха съвсем 3 милиарда лева, освен това по най-неефективния вероятен метод - получаваха ги и най-бедните, и тези с приход на работещ в разцвета на силите си. Полезни или не, това са пари, с които хората привикнаха. А в последните месеци има същински феномен във връзка с нарастванията.

"Боя се, че ще създадем настройки у хората, че оттук насетне все ще е по този начин и всяка година по два пъти ще поправяме нещата. Това не е обикновено, не е общоприета промяна на пенсиите. Изправени сме пред спешни обстановки и поради тях има такива дейности. Това би трябвало да се изяснява на хората, с цел да няма след това въпроси за какво не се случва отново ", предизвестява пред БНР Нейков, който стана обществен министър при най-големия срив в пенсионната система - 1996-1997 година

4. Само наливаме пари без промени

Войната и съпътстващите я рецесии направиха непристойно да се упорства за обещаните промени, само че това не трябва да се трансформира в опрощение да се върви по линия на най-лесните решения - изтичане на пари в системата, без да бъдат адресирани нейните проблеми. Времето тече, разноските порастват, а България има доста неприятна композиция от демографски и здравни фактори.

Да напомним върху какво трябваше да работят ръководещите през тези месеци - цялостен разбор на пенсионната система и проект за цялостна пенсионна промяна с оглед базиране на действителния принос към системата; разбор на категориите труд за пенсиониране; увеличение на тежестта на всяка година трудов стаж след пенсионна възраст; доплащане през обществената система за пенсии под линията на бедност; всички заплащания, несвързани с осигурителния принос, да бъдат за сметка на обществената система. Част от тези ограничения трябваше да бъдат въведени в кратковременен проект, а даже не се разискват обществено.

Видно е, че предприеманите през днешния ден нараствания и преизчисления в известна степен са даже оттегляне от декларираната посока. За разлика от тях начертаните преди съвсем 6 месеца ограничения биха имали свойството с надалеч по-фини настройки да продължат да дърпат пенсиите нагоре, единствено че основно през стимулиране на самостоятелния застрахователен принос. Няма да е толкоз бързо и бомбастично, само че ще е надалеч по-устойчиво и заслужено.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР