Правителството остава отворено – засега. Ето какво се случва след това

...
След дни на безизходица Конгресът прие в събота законопроект за
Коментари Харесай

След дни на безизходица Конгресът прие в събота законопроект за временно финансиране, за да остави правителството отворено до средата на ноември, избягвайки на косъм спиране, което можеше да има опустошителни последици.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти осигури широка подкрепа на демократите за краткосрочния законопроект, докато твърдолинейните членове на собствената му партия останаха непокорни. В Сената членове на двете партии също се събраха, за да преместят законопроекта на бюрото на президента Джо Байдън, който подписа мярката късно в събота.

Сега правителството ще продължи да работи до 17 ноември. Законодателите трябва да приемат друг законопроект за разходите преди това, за да избегнат спиране. Ето какво трябва да знаете.

Това са операциите, които засега ще продължат

Близо 2,2 милиона федерални работници и 1,3 милиона военнослужещи на активна служба ще бъдат пощадени от незабавно въздействие върху финансите си, след като възможността от спиране заплашваше да ги остави без заплащане.

Приемането на законопроекта също така поне временно избягва масови прекъсвания на въздушния транспорт, тъй като спирането може да доведе до значителни закъснения. По време на спирането през 2019 г. стотици служители на администрацията по сигурността на транспорта – които трябваше да работят без заплащане – извикаха, че са болни.

Законопроектът включва и специална мярка за поддържане на работоспособността на Федералната авиационна администрация. Едно спиране, съчетано с предстоящото изтичане на ключов закон за авиацията, щеше да доведе до милиони долари загуби всеки ден и да накара агенцията да се бори да възстанови системата за контрол на въздушното движение.

Белият дом успя да включи финансиране за природни бедствия в временния законопроект, което позволи усилията за подпомагане да продължат след неотдавнашна брутална поредица от природни бедствия.

Граничните политики ще продължат да се прилагат, тъй като твърдолинейните републиканци не успяха да вкарат изменение в граничната сигурност в окончателния законопроект.

Изгревът удря купола на Капитолия на САЩ на 30 септември 2021 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Изгревът удря купола на Капитолия на САЩ на 30 септември 2021 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Chip Somodevilla/Getty Images/файл

Временният законопроект не включва допълнителна помощ за Украйна

Временната мярка, приета от Конгреса, не включваше допълнително финансиране за Украйна, след като Маккарти представи законопроект без допълнителна помощ за разкъсаната от война страна – ключова отстъпка, която много републиканци от Камарата на представителите поискаха, но остави разочаровани демократите.

Досега Конгресът е одобрил около 113 милиарда долара помощ за Украйна, според изчисления на Службата на генералния инспектор на Държавния департамент на САЩ и Комитета за отговорен федерален бюджет. През август Белият дом поиска от Конгреса да одобри още 24 милиарда долара помощ, а миналия месец украинският президент Володимир Зеленски посети Капитолия, за да поиска повече облекчения.

Някои републиканци твърдят, че администрацията на Байдън трябва да пренасочи финансирането към сигурността на границите и други вътрешни приоритети, вместо да предоставя повече финансова помощ на Украйна.

Какво се случва след това?

Камарата на представителите и Сенатът са отложени до понеделник и законодателите вероятно ще подновят преговорите, след като се върнат в Капитолия. Сега трябва да приемат още един разходен законопроект, преди да се приберат у дома за Деня на благодарността.

Те имат повече от месец, за да постигнат споразумение относно това кои разпоредби да бъдат включени в дългосрочен разходен законопроект. Ожесточеният дебат, довел до съботната резолюция, разкри дълбоко разделение в Републиканската партия, което се очаква да направи втория кръг от преговорите също толкова труден, преди Републиканската партия дори да се опита да си осигури подкрепа от Демократическата партия.

Напредъкът може да бъде спрян, ако гласуването за отстраняване на Маккарти от поста на говорител бъде изнесено, предложение, което се очаква да изнесат твърдолинейните републиканци, въпреки че времето остава неясно.

 Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти (R-CA) говори с членове на медиите след приемането в Камарата на продължаващата резолюция на 30 септември 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. (Снимка от Nathan Howard/Getty Images) Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти (R-CA) говори с членове на медиите след приемането в Камарата на продължаващата резолюция на 30 септември 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. (Снимка: Нейтън Хауърд/Гети изображения) Нейтън Хауърд/Гети изображения

Какво може да бъде включено в дългосрочната сметка?

Граничната сигурност и помощта за Украйна бяха двете препятствия, които забавиха споразумението и почти доведоха до спиране на работата на правителството.

Когато законодателите възобновят преговорите за приемане на законопроект за дългосрочни разходи, демократите, с двупартийна подкрепа, се очаква да настояват за подновяване на помощта за Украйна, докато някои републиканци вероятно ще поискат изменение на границата. Към петък обаче републиканците не бяха постигнали консенсус за това каква поправка биха искали да добавят.

Ръководството на демократите в Камарата на представителите заяви в изявление в събота вечерта, че се очаква Маккарти да придвижи гласуването на помощта за Украйна, след като Камарата на представителите отново започне сесията.

Двупартийните членове на ръководството на Сената излязоха с изявление късно в събота, в което се ангажираха да гласуват по-нататъшно финансиране на помощта за Украйна „през следващите седмици“.

Тами Луби, Бетси Клайн, Грегъри Уолъс, Закари Б. Улф, Клеър Форън, Хейли Талбот, Морган Римър, Ани Грейър, Лорън Фокс, Мелани Занона и Ману Раджу допринесоха за този доклад от CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР