Правителството оповести, че ще спаси Перник от водната криза, като

...
Правителството оповести, че ще спаси Перник от водната криза, като
Коментари Харесай

"А ако настъпи водна криза и в София?" – реакции за спасителния план за Перник

Правителството оповести, че ще избави Перник от водната рецесия, като до 45 дни построи двупосочен тръбопровод, който да достави вода, като употребява водопроводната система на София. Идеята е вода от язовир " Белмекен " да се трансферира към " Бели Искър ", оттова да отиде в Перник, като Мало Бучино се свърже с пернишкия кв. " Изток ". Днес държавното управление ще изиска от Столичния общински съвет да позволи възмездно потреблението на водопреносната система на София. Кметът Йорданка Фандъкова твърди, че водоснабдяването за столицата е 100% обезпечено и че тя е поискала " монтиране на спирателен механизъм преди изхода на контейнер " Мало Бучино – нов ", тъй че и при минимален дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник да бъде спряно ".

Тези хрумвания провокираха подозрения и диспути в обществените мрежи. Ето някои отзиви:

Юлиан Попов, някогашен длъжностен министър на екологията:

Как демокрацията лиши водата на Перник: През 1986 година демократично настроеният Горбачов стопира плана за обръщането на сибирските реки на юг. Ако планът, върху който работиха 140 научни института в продължение на 20 години, беше удължен и уголемен, през днешния ден Перник можеше да има вода от река Об.

Весислава Танчева, пиар експерт в Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките и член на гражданското придвижване " БОЕЦ ":

Ако вярно съм схванала, построяването на реверсивната връзка сред двете деривации на язовирите " Белмекен " и " Бели Искър " ще продължи към 45 дни. Т.е. до втората половина на месец март...

Режимът в Перник остава, а до момента в който потече вода по новите 13 км на връзката, свързването на софийския тръбопровод с пернишкия сред Мало Бучино и кв. " Изток " ще е към този момент факт и вода по него ще върви, очевидно от язовир " Искър ", щото друга няма от кое място.

Пак, в случай че вярно разбирам схемата долу, водата от язовир " Бели Искър " не се влива в язовир " Искър ", а зарежда няколко ВЕЦ-а, последният от които в Симеоново, и по-късно отива в чешмите на част от града (някои споделят към 1/4 от абонатите). Т.е. допуска се, че в случай че тръгнат едни спомагателни 300 л/сек по тия тръби там, ще има свободен потенциал и те ще устоят...

През това време, в случай че не мине котка път на Атанас Русев и хората му, те ще продължат да прочистват каптажи, извори и ручеи във водосбора на язовир " Студена " и да усилват количеството вода в него. Ако и бог малко помогне и пусне сняг над Витоша, след 45 дни, отново към края на март ще почне и снеготопене и след месец режимът може да бъде омекотен, в случай че не изцяло анулиран.

При всички случаи перничани са на режим най-малко до края на април.

Та, запитвам аз, тъй като връзката Мало Бучино - " Изток " дава бързо решение на филантропичната рецесия, може да стане за дни и ще тушира митингите, какво ще попречи другата връзка, реверсивната, високо в планината, да се строи единствено на хартия в очакване след 45 дни всичко да е тип-топ, с помощта на Русев, бог и компания?

Още повече, " Бели Искър " е на 1900 м. надморска височина, въобще не знам по какъв начин се строи каквото и да е там през февруари...?!

Тук към този момент е моментът да питаме правилни ли са изказванията, че в язовир " Искър " има задоволително вода за, както настояват, 4 години напред при настоящето ползване на столицата? Възможно ли е и това да са приказки " на едро " и за едното утешение единствено?

Понеже, за " Белмекен " към този момент стана ясно, че е полупразен и в случай че водите му бъдат отклонени към " Бели Искър ", там също са неизбежни вреди през пролетта... Явно, за тях ще му мислят след това.

Николай Слатински, професор по интернационална и национална сигурност:

Като дилетант, елементарен жител, перничанин, живеещ в София, аз имам мощни терзания от решението на властта за водното злополучие в Перник. Страхувам се лекарството да не би да се окаже по-опасно от заболяването! Да не е " Напънала се планината... "

Задавам си два разтревожени въпроса:

1. С какво това решение избавя язовир " Студена " и предотвратява екологичната злополука?

2. Няма ли да възникне нова водна рецесия – в София, без да се преодолее тази в Перник?

Еленко Божков, някогашен член на ДКЕВР:

Не е правилно че потребностите от питейна вода на част от софиянци няма да бъдат наранени.

На процедура тези 300 л/с вода за Перник през Мало Бучино ще се взимат не директно от язовир " Белмекен ", а от неговата деривация " Грънчар " през реверсивен тунел в деривация " Манастирски " и оттова през язовир " Бели Искър ", Водноелектрическа централа " Бели Искър ", Водноелектрическа централа " Мала Църква " по Рилския тръбопровод към Мало Бучино. 0,3 х 60 х 60 х 24 х30 = 777 хиляди куб.м./месец или 9,5 милиона куб. м. за 12 месеца. Това са към 12% от притока от деривацията " Грънчар към " Белмекен ", която е приблизително 2,76 куб.м/с.

Трябва да се знае, че язовир " Бели Искър ", чийто размер е единствено 15,1 милиона куб. м, съгласно справките на Нено Димов, сега е напълнен 50%, което значи по малко 7,5 млн. куб.м. За водоснадбяване на частите от София и от близките села язовир " Бели Искър " по Рилския тръбопровод годишно са нужни 50 млн. куб. м вода, или това значи, че все още до края на годината са нужни още 42,5 млн. куб. м годишно.

Деривационният канал " Манастирски " може да обезпечи 32 млн. куб.м. годишно при влажна година. Останалите 10,5 млн. куб.м, нужни за софийските квартали и села, могат да бъдат обезпечени само от деривационния канал " Грънчар " през реверсивния тунел. Приблизително същото количество обаче Бойко Борисов реши да изпрати към Мало Бучино и оттова благодарение на 25 млн. лева за нов тръбопровод към Перник.

Тоест оказва се че ще бъде сложено под въпрос към 20% от нужното водно количество за някои софийски квартали и села. В случай, че се реши язовир " Белмекен " да да бъде лишен от 20 млн. куб. м вода (горе долу от 30% от притока от " Грънчар) и в случай че сметките на ЕСО позволяват подобен баланс, остава да се види дали Рилският тръбопровод ще може да издържи и организира 1,9 куб. м/с, в случай че той е доста остарял и въпреки и рехабилитиран, мъчно може да доближи потенциал 1,7 куб. м/с.

Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски проучвания:

Управляващите настъпиха мина с прехвърлянето на вода от София към Перник. Най-вече тъй като още веднъж се пробваха да манипулират истината. Вместо това просто трябваше да я кажат и да призоват към взаимност. И щяха да я получат. Защото няма софиянец, който " да не влезе в ситуацията " на перничани. Проблемът е, че софиянците ще изискат преди този момент сметка, за какво не им споделят истината и за какво проблемите се замитат.

На съвещанието на Столичния общински съвет ще бъде " горещо ", тъй като има доста неистини и недоизказани истини. Фандъкова щяла да упорства за " кран " от който в случай че има заплаха от рецесия, да стопира водата за Перник. Само това изобличава цялата скица на Борисов.

Така и не се научиха да бъдат откровени с хората. Но по какъв начин да бъдат, като крият отговорността на министрите си, на прокурори, на ДАНС, на депутати, на регионални, на самия Борисов?! За да запазят властта " непременно ".
Да не приказваме, че този ход с белмекенската вода, която се оказа " софийска ", нищо не взема решение – хвърлят се 25 млн. лв., а режимът в Перник ще продължи до април?! На всичко от горната страна няма мощ, която да отчужди трасетата от пречисвателната станция в Симеоново до Перник. Ами правата на концесионера?! Един месец период е ЛЪЖА!!! Фейк, обезверен опит за понижаване на напрежението.

Изобщо цялостна каша.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (139)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР