Правителството одобри законопроект с промени в Закона за възстановяване и

...
Правителството одобри законопроект с промени в Закона за възстановяване и
Коментари Харесай

Правителството променя правилата за преструктуриране на банките


Правителството утвърди законопроект с промени в Закона за възобновяване и преструктуриране на кредитни институции и капиталови медиатори (ЗВПКИИП). Измененията са част от проекта за присъединение на България към ERM II и Банковия съюз.

Целта на промените е в националното законодателство да се вкарат разпореждания, свързани с използването на европейския правилник за определяне на еднообразни правила и еднообразна процедура за преструктурирането на кредитни институции и някои капиталови медиатори в границите на Единния механизъм за преструктуриране и Единния фонд за преструктуриране.

Одобреният през днешния ден законопроект планува при осъществяване на дилемите и практикуване на пълномощията си националните органи за преструктуриране да ползват Регламент (ЕС) № 806/2014 и ЗВПКИИП. Регламент (ЕС) № 806/2014 ще се ползва във връзка с България от датата на определяне на тясно съдействие с ЕЦБ.

Предложените промени регламентират ролята на Единния съвет по преструктуриране и националния орган за преструктуриране в националната рамка за преструктуриране с оглед присъединението на България към Единния механизъм за преструктуриране. Предвижда се прекачване на Фонда за преструктуриране на банки към Българска народна банка и обособяването в него на два подфонда – подфонд за финансиране на използването на инструментите и пълномощията за преструктуриране по този закон единствено във връзка с клонове на кредитни институции от трети страни, и подфонд за набиране на вноски по член 69, член 70 и член 71 от Регламент (ЕС) № 806/2014 и прехвърлянето им към Единния фонд за преструктуриране.

Заради плануваното прекачване на Фонда за преструктуриране на банки от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) към Българска народна банка, се планува и прекачване на функционалностите на ФГВБ по основаване на мостова банка и сдружение за ръководство на активи към органа за преструктуриране.

Наред с това са препоръчани някои промени, които целят поправяне на съществуващо все още противоречие сред българския Закон за възобновяване и преструктуриране на кредитни институции и капиталови медиатори и Директива 2014/59/ЕС по отношение на финансирането на капитала на мостовата институция и сдружението за ръководство на активи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР