Правителството одобри съдържанието на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-A

...
Правителството одобри съдържанието на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-A
Коментари Харесай

34 млн. евро по програма с Турция

Правителството утвърди наличието на Програмата за трансгранично съдействие „ Интеррег VI-A ИПП България – Турция 2021-2027 “ и уговорките на страната ни като държава-участник в нея.

Общият бюджет на програмата е 34 млн. евро. От тях 29 млн. евро, 85% от общия й запас, се обезпечават от Европейския фонд за районно развиване и Инструмента за предприсъединителна помощ III, а 5 млн. евро е националното съфинансиране от България и Турция.

По нея бенефициенти ще бъдат микро, дребни и междинни предприятия, неправителствени организации, общини и районни структури на централната администрация, университетски, научни и обществени институции.

По програмата дребният и междинен бизнес в пограничните райони ще има достъп до безплатни средства за повишение на енергийната успеваемост, прехода към кръгова стопанска система и понижаване на нездравословните газове.

Сред целите на програмата са и планове на локалните общности, свързани с възстановяване на социално-икономическото развиване, културата, туризма и услугите от общ интерес. Целеви средства ще бъдат вложени и в стратегически план, ориентиран към повишение на потенциала на граничните управляващи за предварителна защита на незаконната миграция.

Както и в предходните интервали, новата стратегия ще се ползва в областите Бургас, Ямбол и Хасково и в турските провинции Одрин и Къркларели.

Предстои програмата да бъде изпратена за утвърждение от Европейската комисия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР