Правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за

...
Правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Децата чужденци ще могат да остават в България до навършване на пълнолетие

Правителството утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България. 

С новите промени се основава опция чужденец с годно позволение за дълготрайно, дълготрайно или непрекъснато престояване у нас да може да влиза в страната без виза. Предвидено е допълнение с оглед въвеждането на нова конструкция, способена да издава позволения за дълготрайно престояване на чужденци.

Предлаганите промени почистват и досегашните административни тежести във връзка с пребиваването на висококвалифицирани и сезонни служащи.

Според до момента настоящия закон, при промяна на работодателя в интервала на пребиваването им у нас, на тези хора им се постанова да аплайват за нова виза за дълготрайно престояване.

Урежда се и статутът за престояване на непридружени деца-чужденци посредством издаване на позволение за дълготрайно престояване в страната до навършване на пълноправие. Прецизират се пълномощията на способените държавни структури във връзка с грижите, които се поставят по отношение на тях.

Предвидени са редица допълнения и промени в Закона за български документи за идентичност и в Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на жителите на Европейски Съюз, които не са български жители, и членовете на техните фамилии.

В Закона за български документи за идентичност се вкарва нов тип документ, който ще се издава на децата-чужденци, очакван е период за издаването и за пребиваването на чужденци.

В закона за пребиваването в България на жители на Европейски Съюз е открита липса на правна уредба за издаване на удостоверения за престояване на членовете на фамилията на български жители, упражнили правото
си на свободно придвижване, както и за опцията да се откаже право на престояване на територията на страната ни при положение на открито и потвърдено фиктивно общуване и мним брак.

Приетият документ ще разгледан в Народното заседание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР