Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

МС одобри промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

Предлаганите промени в закона имат за цел понижаване и превъзмогване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и основаване на по-добри условия за развиване на старшите офицерите, заемащи университетски длъжности. Предлага се увеличение с три години на пределната възраст за военна работа /по член 160, алинея 1 и 2 от ЗОВСРБ/ за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация /по член 160, алинея 3 от ЗОВСРБ/ и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Каракачанов с детайлности за концепцията да се усили оптималната възраст за постъпване в армията и пенсионирането на военните

Предвижда се опция за увеличение на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на защитата, надлежно след предложение по команден ред. В законопроекта е заложено също регламентиране на възрастта за приемане на военна работа на 40 години за всички категории военнослужещи.

Въвежда се също мандат за престояване на служба за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „ полковник “ („ капитан I сан “), които са заемали служба повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на препоръчаната им равна или по-висока служба (в същото или по-високо длъжностно ниво) за период една година.

Да се усили оптималната възраст за постъпване в армията, предлага МО

Прецизира се и наредбата на член 24, алинея 3 от Закона за военното разузнаване по отношение на типа на правното отношение на шефа на Служба „ Военна информация “, когато длъжността „ шеф на Службата “ се заема от граждански чиновник, надлежно категорично се регламентира, че когато длъжността е избрана за военнослужещ с висше военно звание, той е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили по смисъла на член 136 от ЗОВСРБ, оповестяват от държавната осведомителна работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР