Правителството одобри проект на промени в Закона за безопасно използване

...
Правителството одобри проект на промени в Закона за безопасно използване
Коментари Харесай

Въвежда се регистрационен и уведомителен режим за определени дейности по използването на ядрената енергия и йонизиращите лъчения


Правителството утвърди план на промени в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила, съобразени с условията на Евратом.

Чрез тях се вкарват част от наредбите на Директива 2013/59/Евратом за установяване на съществени правила на сигурност за отбрана против заплахите, произлизащи от излагане на йонизиращо излъчване, оповестиха от държавната пресслужба.

Директивата открива степенуван метод за регулаторен надзор като вкарва осведомителен, регистрационен и лицензионен режим при обстановки на планувано облъчване и дефинира условията и критериите за използването на тези режими.

Въвеждането на регистрационен и осведомителен режим за избрани действия по потреблението на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения (допълнително към съществуващия лицензионен режим) ще докара до доста ограничение на административното контролиране и усъвършенстване на административния надзор върху икономически действия.

Законодателните промени подхождат изцяло на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. Те ще има позитивен резултат за всички заинтригувани лица, чиито действия са свързани с потреблението на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР