Правителството одобри на извънредно заседание в понеделник финансиране за подновяване

...
Правителството одобри на извънредно заседание в понеделник финансиране за подновяване
Коментари Харесай

Кабинетът подновява запасите от калиев йодид срещу радиация

Правителството утвърди на изключително съвещание в понеделник финансиране за възобновяване на запасите от калиев йодид, който се употребява за отбрана при излагане на радиация. Мотивът е, че наличните количества са с изминал период на валидност към 31 декември 2021 година

Решението идва ден, откакто съветският президент Владимир Путин сложи под специфичен режим на нараснала бойна подготвеност и носене на службата в съветските сили за въздържане, което включва и потребление на нуклеарно оръжие.

Българското държавно управление е приело решение за одобрение на финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия, оповестиха от държавната пресслужба.

Предвидени са 4.1 млн. лева, от които с изключение на за таблетките калиев йодид ще се изразходват средства и за закупуване на модули и елементи за ремонт на Националната система за ранно предизвестие и обявяване.

Според министър-председателя Кирил Петков вчерашното изявление на Владимир Путин, че би бил подготвен да вдигне готовността на нуклеарното си оръжие, е единствено по себе си безумно. Не мога да допускам, че в 2022 година можем да приказваме това в Европа, сподели министър председателят. Ние като българско държавно управление се надяваме, че няма подобен риск, а става въпрос за стратегически заплашванията, само че ние не можем да останем безучастни, уточни Петков. Затова проверихме каква е опцията да имаме финансово застраховане на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид, тъй като срокът на валидност на наличните е изминал. Решихме през днешния ден да се снабдим с тези таблетки, без значение от сюжета, тъй като това е национална сигурност, сподели министър председателят. Не желая да въвеждам суматоха, нямам доверие, че това ще се случи, само че въпреки всичко би трябвало да сме подготвени, акцентира министър председателят.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР