Правителството одобри изменение на Спогодбата между България и Русия за

...
Правителството одобри изменение на Спогодбата между България и Русия за
Коментари Харесай

Либерализираме автопревозите с Русия

Правителството утвърди изменение на Спогодбата сред България и Русия за интернационалните автомобилни транспорти. По-конкретно става дума за промени в съглашение от 1995 година. Така отсега нататък към този момент няма да са нужни директни разрешителни за осъществяването на транспорти на товари през териториите на двете страни и те ще се правят свободно.

Съществуването на квоти за разрешителни за транспорт на товари през годините създаваше спънки през българските експортьори за Русия, като сигнали за това имаше от производители и търговци на десертно грозде и текстил. Корекциите обаче се случват съвсем три години откакто руснаците предложиха да се прегледа въпроса за либерализирането на автотранспортните връзки с България и ръководещите у нас поддържаха концепцията.

В момента осъществяването на транспорт на товари и пасажери с авто превоз сред Русия и България става със особено позволение, издавано от способените органи на двете страни. То дава право на едно отиване и връщане, в случай че в самото позволение не е планувано друго. Ето за какво българските и съветските управляващи всяка година си разменят позволения за двустранни и директни транспорти на товари, инцидентни пътнически транспорти и транспорти на товар за и от трети страни.

Руската федерация е един от главните външнотърговски сътрудници на България. През последните пет години максимален е износът ни на лекарства, хладилници, фризери, арматурни продукти и други. Заради глобите от Европейски Съюз за десетте месеца на 2018-а Русия, която преди година е била втори по значимост пазар за българските експортьори, регистрира над петдесетпроцентен спад на вноса си от България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР