Правителството одобри издаването на от личните лекари. Това става възможно

...
Правителството одобри издаването на от личните лекари. Това става възможно
Коментари Харесай

МС одобри издаването на електронни направления и рецепти

Правителството утвърди издаването на от персоналните лекари. Това става допустимо с смяна в Наредбата за правото на достъп до здравна помощ. Електронни посоки и предписания ще се издават при изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура. При тях няма да е нужен физически обзор при персоналните лекари, а единствено телефонен диалог.

Припомняме, през вчерашния ден показаха единомислещо поддръжка за плана и той получи зелена светлина.

„ С приемането на тази смяна почистваме и част от настояванията, които през вчерашния ден по време на срещата ни сложиха представителите на Българския лекарски съюз “, съобщи министър-председателят в границите на съвещанието. Премиерът разпореди на министъра на опазването на здравето да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят борба за живота и здравето на българските жители.

„ Електронните посоки ще бъдат налични в профилирания медицински програмен продукт на изпълнителите на здравна помощ, сключили контракт с НЗОК “, заяви здравният министър Костадин Ангелов. Същата ще бъде процедурата и във връзка с електронното изписване на лекарствени артикули, на медицински произведения и на диетични храни за специфични медицински цели, добави той.

50 милиона лв. ще бъдат разпределени сред лечебните заведения, които към този момент са отделили повече от половината от леглата си за лекуване на пациенти с Коронавирус, както и тези, които ще подхващат тази мярка, съобщи още БНР след днешното съвещание на Министерския съвет.

Кабинетът отпусна и 35 милиона лв. за поправки, съоръжение и инсталация в лечебни заведения в столицата и в страната.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов разгласи още, че са обезпечени спомагателни 15 милиона лв., с които министерството ще закупи бързи антигенни проби. Те ще се дават на районните здравни инспекции.

Премиерът Бойко Борисов акцентира, че бързите антигенни проби, които ще разпределят здравните инспекции ще са безвъзмездни за пациентите. Той подчертава, че медиците имат още една основна роля - помощта, която оказват на страната по отношение на ваксинирането против ковид и в идната значима разяснителна акция за характерностите на имунизациите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР