Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 4,5 млн. лв.

...
Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 4,5 млн. лв.
Коментари Харесай

Предприемат се спешни мерки за предотвратяване появата на африканска чума по свинете

Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 4,5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за застраховане осъществяването на неотложни ограничения за попречване появяването на африканска чума по свинете в Република България.
Африканската чума по свинете е мощно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите прасета. То се предава непосредствено - посредством контакт сред заболели и здрави животни, косвено - посредством контакт със нечисти с вируса материали и повърхности, посредством усвояване на инфектирани фуражи и главно посредством хранене с боклуци, съдържащи инфектирано свинско месо или месни артикули.
Африканската чума по свинете се демонстрира с висока смъртност при домашните и дивите прасета, като липсва лекуване и ваксина. Веднъж проникнала в дадена страна заболяването оказва доста отрицателно влияние върху търговията, свиневъдството и ловното стопанство. Изкореняването ѝ е извънредно мъчно и при дивите прасета може да отнеме години, заради което превантивните действия и готовността за ранно разкриване и предприемане на незабавни ограничения са най-ефикасната мярка за битка със болестта. При неналичието на ваксини или лекуване на заболелите животни, единственият метод да се управлява болестта в засегнатите територии е тотално заличаване на инфектираните и контактните животни и използването на строги ограничения за ограничение на напредването на прасета или артикули, добити от тях.
С оглед на усложнената епизоотична конюнктура на територията на цяла Европа, Министерство на земеделието, храните и горите изготви проект с неотложни ограничения за попречване на появяването на болестта на територията на страната. Основните ограничения, които следва да се извършват от Българската организация по сигурност на храните, Изпълнителна организация по горите, държавните горски предприятия и ловните сдружения включват засилен граничен надзор при придвижването на живи животни, надзор върху персоналния багаж на пасажерите, идващи на територията на страната. Засилени ограничения за биосигурност в свиневъдните обекти, съкращаване плътността на популацията от дива свиня на територията на страната и образуване и осъществяване на лабораторен надзор също са в листата от незабавни ограничения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР