Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за

...
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за
Коментари Харесай

Държавата отпуска още пари за ремонта на Зографския манастир в Атон

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2021 година в размер на 2,3 млн. лева Средствата са предопределени за дотъкмяване на ремонта и реконструкцията на източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир „ Свети Великомъченик Георги Зограф " - Атон. 

Източното крило е издигнато преди двеста години и все още не престават започнатите през 2019 година ремонтни и реставрационни действия, като градивното му подсилване е осъществено в забележителна степен. С осъществяване на плануваните действия ще бъде възобновен достоверният образ на манастира, който през вековете е бил стожер на българската нематериалност. Поддръжката и грижата от страна на страната са за да бъде съхранен славянобългарският темперамент на манастира „ Свети Великомъченик Георги Зограф ". 

Необходимите средства ще се обезпечат посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2021 година.

Източното крило е построено със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята " История славянобългарска ". С довършването на Банското крило ще бъде възобновен достоверният образ на манастира ,  който през вековете е бил стожер на българската нематериалност.

През 2019 година тогавашното държавно управление също отпусна 2,3 млн. лв. за ремонта и реконструкцията на манастира. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР