Правителството одобри Актуализиран план за действие за държавните концесии за

...
Правителството одобри Актуализиран план за действие за държавните концесии за
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 16 септември

Правителството утвърди Актуализиран проект за деяние за държавните концесии за интервала 2019 - 2020 година

Министерският съвет утвърди признатия от Координационния съвет по концесиите Актуализиран проект за деяние за държавните концесии за интервала 2019 - 2020 година.

Политиката за държавните концесии се дефинира от Министерския съвет, който утвърждава признатите от Координационния съвет по концесиите Национална тактика за развиване на концесиите и План за деяние за държавните концесии и техните промени и допълнения.

Съгласно Закона за концесиите наличието на Плана за деяние за държавните концесии може да се променя и добавя настоящо.

Във връзка с оферти на заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма и на министъра на околната среда и водите, Координационният съвет по концесиите е приел Актуализиран проект за деяние за държавните концесии за интервала 2019 - 2020 година.

В Актуализирания проект за деяние са направени промени и допълнения по отношение на планове за концесии за морски плажове и по отношение на план за концесия за рандеман на минерална вода.

С оглед гласност и бистрота на държавната политика в региона на концесиите утвърденият от Министерския съвет Актуализиран проект за деяние ще бъде оповестен в осведомителния раздел на Националния концесионен указател на адрес: https.7/nkr.?overninent.bg/Information/GetPage/alfaf4bf-ac38-4bl 8-9948-7919cc98cadl.

Правителството одобри Национален отчет за положението и опазването на околната среда през 2018 година

Министерският съвет одобри Националния отчет за положението и опазването на околната среда през 2018 година Той цели да осведоми обществеността и държавните институции за положението и рисковете за околната среда и естествените запаси, както и да насочи вниманието към успеваемостта и целесъобразността на провежданата природозащитна политика.

Докладът включва екологични знаци и методологии, прилагани в оценъчните отчети на Европейската организация по околна среда (ЕАОС). Целта е ясно формулиране на въпросите, свързани с взаимоотношението сред обществото и околната среда и показване на информация за околната среда в България, съпоставима с оценките на общо европейско равнище. Докладът включва 16 раздела, които обгръщат съществени екологични посоки. Формулирани са „ основни въпроси” от публичен интерес, разказани са употребяваните знаци и методологии за оценка. Изведени трендове и изводи, които образуват „ основни послания” по съответните екологични тематики.

През 2018 година в осем общини, включени в наказателната процедура на Европейската комисия за неспазване на нормите по индикатор фини прахови частици, е реализирано сходство с нормите - Гълъбово, Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Стара Загора, Ловеч и Варна. Емисиите на парникови газове на човек от популацията понижават от 13,0 тона Следствен отдел към окръжна прокуратура?- екв. през 1988г. до 8,3 тона Следствен отдел към окръжна прокуратура?-екв. през 2018 година По този индикатор Република България се приближава до междинния за Европейския съюз.

Нараства популацията, обхванато с услуги по отклоняване и филтриране на отпадъчните води. През 2018 година делът на популацията, обвързвано с пречиствателни станции за отпадъчни води доближава 63.9% при 47.8% за 2010 година. За интервала 2004- 2018 година площта на предпазените територии се е нараснала. В края на 2018 година броят на предпазените територии в Република България е 1 016 с обща повърхност 584 861.5 ha или 5.27 % от територията на страната. Установена е наклонност за увеличение на общата повърхност на горските територии. От 1960 година до 2018 година тя непрекъснато нараства, като нарастването й за интервала е 622 107 ha. Към края на 2018 година общата повърхност на горските територии е 4 257 200 ha, над 38% от сухоземната територия на страната.

С оглед по-добра досегаемост и по-лесно разбиране, анализите са съпроводени с голям брой фигури, диаграми, графики и карти. Ключовите послания са подсилени със символика, отразяваща трендовете в екологичните процеси: отрицателни; без промяна; позитивни.

Пълният текст на Доклада е оповестен на интернет страницата на Изпълнителна организация по околна среда:.

Приет е Национален проект за търсене и избавяне при авиационни катастрофи

Правителството одобри Национален проект за търсене и избавяне при авиационни катастрофи. С проекта се открива единна система за търсене и избавяне при авиационни катастрофи. Определят се отговорностите на виновните национални структури и организации за дейно потребление на наличните средства, запаси, личен състав и благоприятни условия за поддържане на подготвеност и обезпечаване на действия по търсене и избавяне при авиационни катастрофи. Системата ще поддържа денонощна подготвеност за осъществяването на дейности по търсене и избавяне, при авиационно произшествие.

Правителството одобри решение по отношение на осъществяването на Постоянно настоящия проект за интегрирана Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО

Министерският съвет одобри решение, с което позволява в интервала от 26 септември до 30 октомври 2020 година в това число взаимно осъществяване на задания по защитата на въздушното пространство на Република България от Военновъздушни сили на Република България и Силите на Съединени американски щати в състав до 8 самолета, като същите извършват и задания по Постоянно настоящия проект за интегрирана противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

Постоянно настоящият проект за интегрирана Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО регламентира дейностите на съюзните страни в спокойно време, по време на рецесия и при боен спор. В качеството си на член на НАТО България извършва задания по този проект.

На срещата на най-високо ниво на НАТО в Уелс през 2014 година и във Варшава през 2016 година държавните и държавни ръководители на страните-членки на НАТО взеха решения за осъществяване на ограничения за гарантиране на сигурността на съдружниците в Източна Европа и засилено предно наличие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Една от тези ограничения касае усилването на задачата по защита на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

С актуалното решение се регламентират дейностите на българските Военновъздушни сили и на Силите на Съединени американски щати по осъществяване на съответни взаимни задачи, като се дефинират характерни ограничавания за дежурните самолети на Съединени американски щати.

Всяка от страните поема разноските за личните сили и средства, участващи в взаимните задачи.

Одобрен е отчетът на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост

Правителството утвърди отчета на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките за осъществяване на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост през 2019 година

През миналата календарна година Междуведомственият съвет към Министерския съвет е провел 10 съвещания, на които са прегледани 168 заявки на компании за издаване на документи по Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост.

Междуведомственият съвет издаде през 2019 година: 25 едногодишни лицензи за експорт и импорт на артикули, свързани с защитата (ПСО); 65 петгодишни лицензи за експорт и импорт на ПСО; 63 удостоверения за регистрация за трансфер на ПСО; 34 удостоверения за регистрация за брокерска активност с ПСО; 13 промени на лицензи за експорт и импорт на ПСО; 16 промени на удостоверения за регистрация за трансфер на ПСО; 4 промени на удостоверения за регистрация за брокерска активност с ПСО.

Докладът ще бъде възложен на Народното събрание.

Допълва се Националната тактика за поощряване на дребните и междинните предприятия 2014-2020 година

Правителството одобри Решение за допълнение на РМС № 37 от 2014 година за приемане на Националната тактика за поощряване на дребните и междинните предприятия 2014-2020 година ( НСНМСП 2014- 2020).

За да се компенсира социално-икономическото влияние на епидемията от COVID-19, са нужни бързи и съответни дейности, подхванати навреме и координирано от всички институции, виновни за вземането на решения в България. За тази цел НСНМСП 2014-2020 се актуализира в посока отчитане на провокациите, подбудени вследствие на пандемията COVID-19.

Актуализацията включва нови насоки за незабавни дейности в цели: „ Достъп до финансиране “, т. 6 „ Създаване на механизми за ускорение на процеса по даване на обществено финансиране в условия на COVID- 19 “; „ Умения и нововъведения “, т. 10 „ Подкрепа за въвеждане на цифрови технологии, улеснение на работата в МСП в условия на COVID-19 “.

Направените промени се чака да отговорят на потребността от ускорение на процеса по даване на поддръжка за дребните и междинните предприятия и да подсигуряват своевременен достъп до финансиране, както и гъвкави условия за заплащане като причина за справяне с последствията от пандемията.

Дипломатите, натоварени с действия по ковид, ще получат до 30% нарастване на заплатите

Правителството одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2020 година С до 30% се усилват разноските за личен състав в задгранични представителства на Република България, в които чиновниците са натоварени с действия, свързани с предварителна защита на разпространяването на COVID-19 и ограничаване на следствията от пандемията.

Над 2,1 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец октомври

2 119 256 пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за месец октомври. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, без значение от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавките за месец октомври държавното управление ще отпусне спомагателни 105 962 800 лв. по бюджета на държавното публично обезпечаване. Средствата са обезпечени за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията, по централния бюджет за 2020 година

Изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за октомври е третата стъпка за поддръжка на пенсионерите, планувана в новия пакет със социално-икономически ограничения на държавното управление.

Изменя се държавното разпореждане за установяване на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи

Правителството промени свое Постановление № 73 от 2015 година за установяване на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на вътрешните работи.

С смяната се регламентира определянето на шефа на Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “ за вторичен разпоредник с бюджет към министъра на вътрешните работи във връзка със структурна смяна в министерството, произлизаща от Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗИДЗМВР) (Обн. Дъждовни води, бр. 60 от 2020 г.).

С § 4 и § 5 от ЗИДЗМВР (Обн. Дъждовни води, бр. 60 от 2020 г.) се основава нова конструкция на Министерство на вътрешните работи - Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “, която според § 83 и § 84 от този закон е приемник на активите, пасивите, правата, отговорностите и архивния фонд на Специализирания отряд за битка с тероризма и на Главна дирекция „ Национална полиция “, свързани с активността на или употребени от дирекция „ Жандармерия “, както и на служебните и трудовите правни отношения на техните чиновници. Параграфи 4 и 5 от ЗИДЗМВР (Обн. Дъждовни води, бр. 60 от 2020 г.) влизат в действие от 1 октомври 2020 година

Одобрени са спомагателни разноски по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Правителството утвърди спомагателни разходи/трансфери за 2020 година за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2020 година

С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства на обща стойност 26 335 лева за погашение на отпуснатите стипендии на възпитаник от държавно спортно учебно заведение и възпитаници от общински учебни заведения през второто тримесечие на 2020 година.

Необходимите средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2020 година

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение, с което афишира част от парцел, възложен за ръководство на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ), за частна държавна благосъстоятелност и дава единодушието си да отстрани постройката - хидравлична лаборатория. Същата е неизползваема, амортизирана, като последствията от това са прогресивно рушене. ДФЗ ще отстрани постройката за своя сметка, при съблюдаване на условията на Закона за устройство на територията. Финансовите средства за премахването на постройката са обезпечени в границите на одобрения бюджет на фонда за 2020 година

За поощряване вложенията в авиационния бранш държавното управление утвърди преобразуването на два парцела от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност. Компанията „ България Ер Меинтенанс “ е декларирала желание да влага 27 млн. лева в разширение потенциала на съществуващата база за обслужване и ремонт на самолети, оперирана от „ Луфтханза Техник “, както и обособяването на Част 145 Организация за техническо обслужване. За реализирането на този капиталов план вложителят е изразил нужда да придобие двата поземлени парцела, които се намират в регион Слатина, София и граничат със съществуващата база. Решението на държавното управление планува регионалния шеф на Област София да продаде парцелите на „ България Ер Меинтенанс “ при изискванията и реда по т. 1 и 4 от Закона за поощряване на вложенията и Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията. Посочените парцели не са включени в обекта на концесия на летище София.

Утвърдено е съглашението сред България и Черна гора за съдействие при бедствия

Министерският съвет одобри решение за одобряване на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Черна гора за съдействие при бедствия, подписано на 26 юли 2019 година в Подгорица.

Споразумението дефинира общата рамка за съдействие сред страните в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия, както и изискванията и реда за оказване на доброволна помощ при положение на злополучие на държавната територия на някоя от двете страни.

В Споразумението са регламентирани: формите на съдействие, редът за даване на доброволна помощ, процедурите по секване на държавната граница и разпоредбите за престой на избавителните екипи и/или специалисти, процедурите по прекосяване на държавната граница на оборудването и средствата за подкрепяне, опцията за потребление на въздухоплавателни средства, координацията и ръководството на интервенциите за помощ при злополучие, разноските по интервенциите за помощ при злополучие и други

Компетентните органи по използване на Споразумението са министерствата на вътрешните работи на двете страни.

Споразумението се подписва за неустановен интервал от време и влиза в действие от датата на приемане на последното от уведомленията, с които страните се известяват взаимно за осъществяване на съответните свои вътрешноправни процедури.

Одобрена е българската позиция за идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Въвеждането на ограничавания по вътрешните граници на страните членки в Европейски Съюз поради ковид би трябвало да се прави при ясни и общи критерии. Това е позицията, която ще отбрани България по време на съвещанието на Съвета „ Общи въпроси " (СОВ). Днес текстът беше утвърден от Министерския съвет. СОВ ще се състои на 22 септември в Брюксел, като ще бъдат разисквани ограниченията за съгласуваност при въвеждането на ограничавания сред страните от Европейски Съюз поради пандемията. В утвърдената от държавното управление позиция се декларира, че България постоянно е подкрепяла въвеждането на ясни и справедливи критерии за ограничение на несъществените пътувания, както и последователното унищожаване на рестриктивните мерки за тях в границите на и към Европейския съюз. Становището на страната ни е, че всяка страна следва да уведоми авансово останалите членове на съюза при въвеждане на ограничавания на национално равнище.

На днешното държавно съвещание беше утвърдена и позицията на България за присъединяване в неофициално съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, част „ Образование “, която ще се организира на 16 и 17 септември в Оснабрюк, Германия. Председателството на Съвета ще организира политически спор на тематика „ Нов подтик за професионалното обучение и образование в Европа “.

България ще показа своя опит при организацията на обучителния развой по време на епидемиологичната обстановка, както и създадените ограничения за осъществяване на образователния развой през идната образователна 2020-2021 година. Акцент ще бъде подложен върху професионалното обучение и образование. Ще бъде дадена информация също за подхванатите дейности от страна на държавното управление при вероятно прекосяване към образование в електронна среда и подкрепяне на образователния развой. Ще бъдат показани и дълготрайните ограничения за работа с електронни запаси, планувани в Плана за деяние за изкуствен интелект в образованието - част от функционалностите на идните за създаване Центрове за високи достижения в ПОО.

По време на дебатите по отношение на Европейската стратегия за уменията България ще подчертае смисъла на синхронизирането на политиките на национално равнище, както и нуждата от добре ориентирани и финансирани ограничения, които да обезпечат осъществяването на задачите на Програмата, в това число нуждата от активизиране на национални и европейски запаси от целия употребен набор: Еразъм +, Европейски структурни и инвестиционни фондове и новите принадлежности като Инструмента за възобновяване и резистентност.

Правителството утвърди също по този начин позицията на България за идната на 18 септември неофициална видеоконференция на министрите, отговарящи за конкурентоспособността (вътрешен пазар и индустрия) на Европейски Съюз. Дневният ред на срещата включва провеждането на ориентационен спор по отношение на изчерпателен обединен пазар за устойчиво възобновяване и конкурентоспособна, устойчива Европа.

Съвет Външни работи/Търговия на Европейски Съюз ще организира неофициално съвещание в интервала 20-21 септември в гр. Берлин, Германия. В дневния ред на съвещанието са включени обзор на комерсиалната политика на Европейския съюз, положение на европейската стоманодобивна индустрия и развой на избор на нов Генерален шеф на Световната комерсиална организация (СТО).

Съветът на Европейския съюз по земеделие и риболовство ще заседава на 21 септември в Брюксел. Очаква се министрите да продължат с разискването на Пакета за промяната на ОСП след 2020 година По време на полемиката ще бъде разисквана зелената архитектура, Новият модел на използване на политиката и системата на директни заплащания. България упорства за реализиране на по-амбициозен компромис по въпросите за интервенциите, които водят до икономическа и обществена резистентност на бранша - обвързаната поддръжка и преходната национална помощ. По отношение на директните заплащания, за страната ни е от значително значение преходната национална помощ да се включи в Стратегическия проект с нужната еластичност. По този метод ще могат да се трансформират референтните интервали, като се регистрира динамичността на секторите. В рамките на съвещанието се чака и Европейската комисия да запознае Съвета с настоящата информация по отношение на свързани с търговията въпроси на селското стопанство.

Неформална видеоконферентна среща на министрите по превоз на Европейския съюз ще се организира на 21 септември. Основната тематика на събитието е „ Иновативен железопътен превоз - свързващ, резистентен и дигитален “. В рамките на три дискусионни кръга министрите ще обсъдят Берлинската декларация и въвеждането на цифровото автоматизирано свързване (DAC), въздействието на пандемията COVID-19 върху железопътния превоз, както и внедряването на цифрови технологии в бранша, в това число и построяването на системи за резервации. В позицията на България се показва, че железопътният бранш потвърди своята значимост в процеса на прекосяване към екологосъобразен и щадящ климата превоз и е изведен като главен приоритет в Зелената договорка. Също по този начин, че Европейската година на железопътния превоз през 2021 година ще спомогне за ускорение на модернизирането на железниците, което е належащо, с цел да се притеглят повече ползватели спрямо по-малко устойчивите типове превоз. В българската позиция се отбелязва още, че железопътният товарен бранш в забележителна степен е съумял да реализира упованията във връзка с отбраната на товарните транспортни и логистични вериги по време на пандемията.

Правителството утвърди подмяна на концесионера по контракт за рандеман на минерална вода

Министерски съвет одобри решение, с което даде единодушие концесионерът „ Атлантик Дивайн “ ЕАД по концесионния контракт от 19 април 1999 година за рандеман на минерална вода - изключителна държавна благосъстоятелност от сондаж № 3 на находище „ Девин “ да бъде сменен с приемник - „ Девин “ ЕАД. Причината е подготвяно превръщане с преустановяване на сдружението на концесионера без разпродажба посредством вливане по смисъла на чл.262 от Търговския закон.

С решението е избран едномесечен период за подписване на спомагателното съглашение към концесионния контракт с сдружението - приемник - „ Девин “ ЕАД. Срокът стартира да тече от влизането в действие на преобразуването - вливане по смисъла на чл.262 от Търговския закон.

Откриват се процедури за възлагане на концесия за морските плажове „ Кранево - централен “, „ Кранево - юг “ и „ Офицерски - запад “

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морските плажове „ Кранево - централен “ и „ Кранево - юг “ в община Балчик, област Добрич и за морски плаж „ Офицерски - запад “ в община Варна, област Варна. Целта е обезопасяване на морските плажове и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.

Процедурите се организират по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на всяка от двете концесии да е 20 години.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане за „ Кранево - централен “ е 111 559,03 лв. без Данък добавена стойност, за „ Кранево - юг “ - 21 742,79 лв. без Данък добавена стойност, а за „ Офицерски - запад “ - 13 932,91 лв. без Данък добавена стойност. Размерът е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Двата морски плажа ще бъдат обезпечени със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Одобрено е допълнение на Методиката за установяване на линията на беднотия в страната

Министерският съвет одобри Постановление за допълнение на Методиката за установяване на линията на беднотия за страната. Промените се постановат поради влошената икономическа обстановка, провокирана от разпространяването на ковид COVID- 19. Тяхната цел е да се реализира по-прецизно установяване на линията на беднотия и да се отговори на икономическата обстановка в страната в условия на рецесия.

С допълнението на Методиката за установяване на линията на беднотия се основава опция за установяване на линия на беднотия за страната, когато през предходното тримесечие на настоящата календарна година Националният статистически институт е отчел закъснение на темпа на напредък на Брутния вътрешен артикул. В този случай министърът на труда и обществената политика може да предложи размер на линията на беднотия въз основата на справедлива информация, съобразена с опциите на бюджета, който не може да е по-нисък от нивото й през настоящата година.

При използването на новата методика линията на беднотия за 2021 година ще се промени, според от ценовата динамичност и потреблението на най-нискодоходните семейства по време на пандемията.

С приемане на постановлението ще се откроят основните рискови групи, които са най-застрашени от беднотия. Ще бъдат обновени, съгласно отрицателните стопански трендове и прогнози, средствата, нужни за популацията в риск от беднотия. Финансовата поддръжка за над 670 000 хора с трайни увреждания над 18 години ще резервира покупателната си дарба през 2021 година, съгласно предстоящата 0,1% инфлация през 2020 година

Правителството утвърди състава на българската делегация за присъединяване в 75- ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации

Министерският съвет утвърди състава на българската делегация за 75-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, която ще бъде ръководена от министър-председателя Бойко Борисов. В нея влизат още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, непрекъснатият представител на България към Организация на обединените нации Георги Панайотов, началникът на кабинета на министър- ръководителят Деница Желева, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Заради епидемията от ковид тази година събитията ще са напълно онлайн, а не в централната на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

369 лева ще е линията на беднотия за страната през 2021 година

Правителството дефинира линията на беднотия за 2021 година Размерът й ще е 369 лева - с 6 лева по-висок в съпоставяне 2020 година Сумата е избрана в сходство с Методиката за установяване на линията на беднотия за страната.

Определеният размер от 369 лева отразява потреблението на най-ниско доходните групи от популацията и показателя на цените на дребната по състав кошница и е в сходство с понижения стопански растеж и подхванатите бюджетни разноски за превъзмогване на стопански и обществени последици от Ковид 19.

С определянето на линията на беднотия от 369 лева за 2021 година финансовата поддръжка за към 670 000 хора с трайни увреждания ще нарасне с 1,9% и ще резервира покупателна си дарба при предстояща инфлация от 0,1% през 2020 година

Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана от шума в околната среда

Правителството утвърди законопроект за изменение и допълнение в Закона за отбрана от шума в околната среда. Промените обезпечават използването на Регламент (ЕС) 2019/1010 на Европейския парламент и Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на привеждането в сходство на отговорностите за докладване в границите на законодателството, обвързвано с околната среда, и за изменение на регламенти (ЕО) № 166/2006 и (ЕС) № 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета, наставления 2002/49/EQ, 2004/35/ЕО, 2007/2/ЕО, 2009/147/ЕО и 2010/63/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, регламенти (ЕО) №338/97 и (ЕО) №2173/2005 на Съвета и Директива 86/278/ЕИО на Съвета (Регламент (ЕС) 2019/1010), заради което е включен в Плана за деяние за 2020 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз.

С приемането на законопроекта, осигуряващ използването на член 2 на Регламент (ЕС) 2019/1010,ще се обезпечи:

Засилване присъединяване на обществеността и гарантиране достъпността на данните за шума в околната среда, както и за неговите нездравословни за човешкото здраве резултати, посредством обезпечаване разпространяването на информацията в сходство с Директива 2003/4/ЕО и с Директива 2007/2/ЕО (INSPIRE), които са въведени в националното ни законодателство посредством: Закона за достъп до социална информация, Закона за запазване на околната среда и Закона за достъп до пространствени данни.

Осигуряване на задоволително време за осъществяване на публични съвещания при правенето на проектите за деяние към шумовите карти посредством отсрочване с една година на периода за докладването им, като по този метод интервалът сред правенето на картите и на проектите се трансформира на две години. По този метод срокът на четвъртия кръг за преразглеждане или актуализиране на проектите за деяние ще бъде отсрочен еднократно и ще бъде 18 юли 2024 година, след което на всеки пет години.

Регламентиране на метода на докладване на информацията от шумовите карти и от проектите за деяние до Европейската комисия чрез предаването й единствено по електронен път в наложително вместилище само че данни.

При подготовката на законопроекта беше осъществен и подробен разбор на наредбите на закона и практиката по използването му. В тази връзка са препоръчани допълнения и корекции, които имат за цел реализиране на по-голяма изясненост по отношение на процедурите по правене и одобрение на шумови карти и проекти за деяние, както и с последващото докладване на информацията от тях до Европейската комисия.

Правителството одобри промяната в региона на електронните известия

Правителството одобри нови правила в региона на електронните известия за поощряване на разгръщането на мрежови технологии от последващо потомство, за стимулиране на нововъведенията и за подсилване на отбраната на потребителите.

Промените в Закона за електронните известия вкарват условията на Европейския кодекс за електронните известия. Измененията и допълненията включват ограничения за поощряване на конкуренцията и за стимулиране на вложенията в мрежи с доста огромен потенциал. Обхванати са области като ръководство на радиочестотния набор, достъп на операторите до мрежите и симетрично контролиране на всички снабдители на мрежови услуги в характерни обстановки.

Правилата за отбрана на потребителите ще се ползват и за услуги, предоставени по интернет, като приложения за продан на известия.

Заложено е основаване на система за предизвестие на посредством европейския номер за незабавни повиквания 112. Чрез нея ще се изпращат известия към мобилните телефони на хората при положение на естествено злополучие, терористично нахлуване или други съществени изключителни обстановки в техния регион.

Министерският съвет утвърди промени в Наредбата за обсега и методологията за осъществяване на оценка на въздействието

Оценката на въздействието е в основата на положителното ръководство и следва да подсигурява, че процесът на взимане на решения и приемане на законодателство се базира на доказателства и данни, събрани и оценени по ясни правила и при съблюдаване на стандарти за бистрота.

В осъществяване на тази задача на Официален вестник, измененията в наредбата са ориентирани към по-качествени оценки на въздействието и към по-добри нормативни актове, в това число понижаване на динамичността на измененията в тях.

Промените в наредбата са ориентирани главно към прецизиране и допълнение на наредбите, регламентиращи частичната предварителна и последващата оценка на въздействието.

Промените в наредбата обезпечават нужното сходство сред построената в последните три години административна процедура и методологическата и нормативна рамка на системата на оценката на въздействието.

Освен към облекчение за екипите, извършващи Официален вестник, измененията в наредбата са ориентирани към привличането на заинтригуваните страни в процеса по осъществяване на Официален вестник, в това число посредством представянето на аналитичния артикул по по-структуриран и еднороден метод.

Ревизираните мостри, планувани в наредбата ще бъдат оповестени на Портала за публични съвещания www.strategy.bg, в секцията, отдадена на оценката на въздействието.

Правителството утвърди 2 497 000 лв. за финансиране на национална стратегия „ Европейски научни мрежи “

Министерският съвет утвърди 2 497 000 лева по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2020 година за финансиране на плануваните действия през първата година на Националната стратегия „ Европейски научни мрежи “.

Програмата ще се извършва в интервала 2020-2022 година и ще даде опция на 13 български държавни висши учебни заведения и научни организации да аплайват за финансиране по нея. Общият бюджет на програмата е до 12 622 000 лева

Целта е да се подкрепят университети и научни организации в страната, чиито планове са били оценени високо по мярката „ Туининг “ на Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Хоризонт 2020 “, само че не са получили финансиране заради дефицит на средства.

С националното финансиране те ще могат да запазят към този момент построени интернационалните научни партньорства, да изградят нови и да вземат участие в европейски научни мрежи. С приоритет ще са и дейностите, свързани с докторантските стратегии и ръководството на научни планове.

В резултат от осъществяването на програмата българските университети и научни институти ще са в положение да се включат по-активно и в процеса на подготовка в идната Рамкова стратегия на Европейски Съюз „ Хоризонт Европа “.

Одобрени са последващите задължения на страната ни за Валутния механизъм II и присъединението ни към еврозоната и проект за деяние по тях

Правителството утвърди последващите задължения, които страната ни следва да извършва след присъединението към ERM II и Банковия съюз, считано от 10 юли 2020 година, както и План за деяние с съответни ограничения по тях.

След като на 1 юли 2020 година беше утвърден от Министерски съвет планът на уговорките, министърът на финансите организира договаряния по тях с европейските сътрудници, в това число и с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

Договорените следващи задължения не се разграничават значително от тези, утвърдени от държавното управление като основа за водене на договаряния. Те са естествено продължение и надграждане на към този момент подхванатите, преди присъединението ни към ERM II, ограничения, както и на продължаващите промени в областите на небанковия финансов бранш, рамката за ръководство на държавните предприятия, рамката по несъстоятелността и рамката за битка с изпирането на пари. Заложени са и ограничения за адресиране на установените правни несъответствия в Конвергентните отчети на ЕЦБ и Европейска комисия от 2020 година

Изпълнението на Плана за деяние, включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения на Република България след присъединението към Валутния механизъм II ще бъде част от изискванията за последващото приемане на страната ни в еврозоната и въвеждане на еврото, след осъществяване на всички критерии за конвергенция, в сходство с член 140 от Договора за действието на Европейския съюз.

Правителството одобри промени за метода на финансиране на транспорт за лична сметка и профилиран транспорт на деца и възпитаници с авто превоз

Правителството одобри промени за метода на финансиране на транспорт за лична сметка и профилиран транспорт на деца и възпитаници с авто превоз, при изискванията на член 283, алинея 2 от Закона за предучилищното и учебното обучение.

Във връзка с изключителното състояние от месец март 2020 година и продължаващата изключителна епидемиологична конюнктура, против разпространяването на COVID-19 се постанова приемането на препоръчаните промени и допълнения в Наредбата за изискванията и реда за даване на средства за компенсиране на понижените доходи от използването на цени за публични пътнически транспорти по автомобилния превоз, планувани в нормативните актове за избрани категории пасажери, за субсидиране на публични пътнически транспорти по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския превоз и превоза в планински и други региони и за издаване на транспортни документи за осъществяване на транспортите.

В измененията е планувано при изключителни условия, при които присъственият учебен развой през образователната 2020/2021 година в детските градини и учебните заведения е прекратен, да се отпускат средства за условно непрекъснати разноски в размер до 60% от декларираните суми за интервала на прекратяване на образователния развой, при транспорт за лична сметка и в размер до 50% от декларираните суми за интервала на прекратяване на образователния развой, при профилиран транспорт с авто превоз.

Промяната в Наредбата се постанова, защото транспортът за лична сметка и профилираният транспорт с авто превоз обслужват 60% от всички направления. За да бъде обезпечен безплатният транспорт на децата и учениците, е належащо да бъдат непокътнати, както работните места на водачите, по този начин и финансовата непоклатимост на транспортните предприятия, извършващи специализи
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР