"Правителството не е разкрило пълната си възможност, с която може

...
"Правителството не е разкрило пълната си възможност, с която може
Коментари Харесай

Правителството не иска да дава пари и ще прави това с мъки, смята икономист

"Правителството не е разкрило цялостната си опция, с която може да помогне на стопанската система. Прави се по-малко ". Това сподели пред БНР икономистът и публицист Димитър Събев в коментар на икономическите ограничения за справяне с рецесията от ковид. Той добави, че ръководещите не желаят да дават пари сега и ще вършат това с страдания.

Според него е необичайно, че Европейската комисия изрази готовността си да даде пари на България, а държавното управление е декларирало ограничения, които в огромната си част са гаранции по заеми, а не живи пари . "Мерките, които се вземат, и насоките, в които политическите решения се движат, не съставляват цялостната картина, която ръководещите подават на популацията ", уточни той.

Събев разяснява, че по остарял социалистически бит държавното управление се снишава и желае да види какво ще се случи с рецесията . "Ако нещата не се фрапантни, тези пари, които са насъбрани като запаси, да не бъдат изхарчени, в случай че може, колкото и да им е зле на хората ", счита икономистът-журналист. По думите му хората се нуждаят от работа, а тя е нещо, за което държавното управление може да помогне.

Договорената суапова линия сред ЕЦБ и Българска народна банка Димитър Събев разяснява като добра вест, тъй като по този начин ЕЦБ демонстрира, че ние сме от тяхната рогозка, само че посочи, че тя би трябвало да бъде тълкувана в подтекста на това, че държавното управление ще търси дълг на интернационалните пазари, почти по същото време, когато тази линия бъде задействана. "По някакво необичайно стичане на събитията този издирван дълг също ще бъде 2 милиарда евро. По някакъв смисъл ЕЦБ ни дава гаранция, че нашият дълг ще бъде платен ", означи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР