Правителството натовари трима министри да подготвят промени в действащото законодателство

...
Правителството натовари трима министри да подготвят промени в действащото законодателство
Коментари Харесай

Правителството пише свои правила за медиите, не подкрепя закона на Пеевски

Правителството натовари трима министри да приготвят промени в настоящото законодателство по отношение на собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространяване, заяви държавната осведомителна работа.

В началото на февруари депутати от Движение за права и свободи, измежду които и Делян Пеевски, внесоха законопроект за медиите, чиято цел беше да бъдат разкрити освен действителните им притежатели, само че и тези, които употребяват " непазарно финансиране ".

До този миг ръководещите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " не са излезли с ясна позиция дали поддържат законопроекта на Движение за права и свободи.

В сряда обаче държавното управление е решило да написа свои правила за медиите, като за задачата основава работна група за законодателни промени по отношение на собствеността, финансирането и разпространяването на медиите.

В работната група по правенето на законодателните промени ще бъдат включени министрите на стопанската система, на финансите и на културата, както и избрани от тях специалисти, се показва в държавното известие.

Те имат за задача да предложат явен механизъм за откриване на крайния притежател на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране. Освен това би трябвало да кажат кой ще е виновният държавен орган, който ще ползва механизма, както и размера на глобите, при положение на несъблюдение на отговорностите на получателите на законопроекта.

Работната група би трябвало да предложи също законово позволен метод за сезиране от способен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира обвързване на Комисия за защита на конкуренцията за от време на време правене на секторни разбори на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

Ако Комисия за защита на конкуренцията откри, че конкуренцията на медийния пазар е лимитирана или нарушена, би трябвало да бъде основан механизъм за нейното възобновяване - това е друга от поставените пред тримата министри задания.

Освен това държавното управление разпореди в 14-дневен период от приемането на решението работната група да сезира Комисия за защита на конкуренцията за осъществяване на секторен разбор на медийния пазар в страната.

Задачата на Комисия за защита на конкуренцията ще бъде да изследва характерности и конструкция на медийния пазар, участниците, степента на пазарна централизация, динамичността в бранша, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени заключения за положението на конкурентната среда, се споделя в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР