Правителството наближава своите първи 100 дни, които са обикновено време

...
Правителството наближава своите първи 100 дни, които са обикновено време
Коментари Харесай

Как работи управляващата коалиция

Правителството наближава своите първи 100 дни, които са нормално време за равносметка. Едва ли някой си е представял, че новата власт, пристигнала със поръчка да разгради корумпирания модел от ерата " Борисов ", ще се окаже в центрофугата на международни катаклизми и рецесии – като се стартира от Covid -пандемията и галопиращите цени на енергоносителите през последните месеци на предходната година и се стигне до актуалната война в Украйна.

Това е първото постоянно ръководство след повторен крах да се образува такова предходната година. Сглобената четирипартийна коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " бе резултат на компромис сред обединения, за които авансово бе известно, че мъчно ще мелят между тях, само че пък това беше единствената формула да се изолират ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта.

Към днешна дата се вижда, че обединението работи мъчно и не изключително дейно. Това ясно проличава от неналичието сериозна законодателна самодейност по съществени тематики.

Проблемът надалеч не се изчерпва с авансово известните разминавания по обособени политики. Както се оказва, четирите партии мъчно образуват общи решения и дейности даже по политики, за които имат консенсус – да вземем за пример закриването на спецправосъдието.

Според представители на болшинството казусът идва от самите съдружни механизми за взимане на решение или по-скоро неналичието на такава.

Как се взимат решенията в четворната обединението

Еднозначен отговор на този въпрос няма. Четирите обединения нямат управническа стратегия, само че подписаха детайлно съдружно съглашение. В него не е очакван съдружен съвет сред водачите на четирите обединения, само че би трябвало да има 18 експертни съвета по съществени секторни политики . Те би трябвало да заседават минимум един път месечно, с цел да търсят решения на на настоящи публични проблеми.

По информация на Mediapool обаче част от 18-те отраслови съвета изобщо не са се събирали. Например, нямало е среща на експертния съвет по защитата, макар войната в Украйна. В останалите препоръки, които въпреки всичко са заседавали, няма непрекъснати представители на обособените политически сили. На една среща идва избран човек от партия, на другата среща може да пристигна някой различен.

Самите препоръки мъчно реализират единогласие. Коалиционните сътрудници постоянно имат разлики за това по какъв начин дадена политика да бъде извършена, в случай че изобщо има единодушие за провеждането ѝ.

Освен експертните препоръки има и срещи на ръководителите на парламентарни групи , и срещи и диалози по телефона сред ръководителите на четирите обединения. И на доктрина на всеки един от тези диалози може да се взима решение за съответни законодателни начинания.

На процедура обаче се получава безпорядък. Твърде доста съдружни формати, къде работещи – къде не, решенията се взимат още по-трудно, тъй като по време на една среща може да се стигне до консенсус по дадена тематика, а на друга - не.

В тази обстановка, точно поради неналичието на ясна съдружна конструкция за взимане на политически решения, на всяка от обединенията е по-лесно да извива ръцете на останалите с мотив от вида " на еди-кой си диалог се разбрахме " нещо, въпреки дефинитивно решение да няма.

Нагнетяване на напрежението идва и от това, че всяко министерство е на обособена партия и в множеството случаи липсва първокласен вътрешнокоалиционен надзор.

Безвремие

" Липсва ясна конструкция за взимане на решения, а това затруднява процесите и още повече изостря разликите сред партиите ", разяснява пред Mediapool представител на ръководещата коалиция.

И това си проличава, тъй като малко повече от три месеца след встъпването в служба на кабинета " Петков " и образуването на парламентарно болшинство, промени няма. Окончателно бе признат само бюджетът за тази година, от което нямаше по какъв начин да се избяга.

Едва тази седмица в правната комисия бе прегледано и признато закриването на спецсъдилищата на първо четене. Забавянето бе огромно, макар че по този въпрос в коалиция царува цялостно единогласие.

Лансираната промяна на антикорупционната комисия КПКОНПИ все по този начин стои на трупчета в незнайното, а депутати разясняват импровизирано, че още чакат завършения план от шефа на премиерския кабинет Лена Бориславова. Това

Мандатът на редица регулаторни органи и препоръки е изминал или изтича. Кадровият асортимент за тези органи се оказва съществено тестване и към този момент множеството процедури даже не са почнали.

Изключение прави Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), само че там нещата се задвижиха около проблемите с " Булгаргаз " и цените на тока, поради които министър председателят изиска незабавна промяна на управлението на регулатора.

Задействана е също процедурата за избор на нов началник на Българска народна банка и то срещу волята на три от четирите партии във властта. Това се случи с гласовете на " ИТН ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", което може да се окаже и вододелен миг за обединението, която бе основана, с цел да изолира ГЕРБ и Движение за права и свободи от взимането на решения.

Защо казусът е мъчно решим

Дори още на следващия ден водачите на обединението да разгласят, че проблемите ще се вземат решение на срещи посред им, това мъчно може да реши въпроса с неналичието на естествена връзка. И повода е елементарна – обособените обединения към този момент са привикнали, че могат да се пробват да прокарват настояванията на всевъзможни срещи. Не е невероятно това да се промени, само че ще изисква доста старания.

" Продължаваме промяната " все по този начин не е партия и наподобява няма желание да стане такава. Това концентрира вземането на всички решения в ръцете на Кирил Петков и Асен Василев. Което пък е в несъгласие със поръчката на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев (ПП), че " Народното събрание към този момент няма да е гумен щемпел на изпълнителната власт ".

Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров е неглижиран на някои от съдружните срещи и постоянно даже не е поканен, което в допълнение изолира депутатите от най-голямата политическа мощ от разискването на значими въпроси.

Междувременно Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ употребяват обстановката, с цел да извиват ръце и да прокарват партийна и назначения в изпълнителната власт. Заради опасността на Българска социалистическа партия претендентът за министър на защитата за по-малко от 24 часа бе заменен. Премиерът Кирил Петков първо разгласи, че постът ще заеме Тодор Тагарев, само че Корнелия Нинова го видя като натовски ястреб, наложи несъгласие и Тагарев бе сменен с Драгомир Заков.

Депутат на Политическа партия се оказа самичък против социалистите на тематика далавери в горите. Александър Дунчев упрекна земеделското министерство в задкулисие и злоупотреби. Асен Василев обаче сподели, че " управлението на политическата групировка не заема страна " в разногласието сред техния народен представител и Българска социалистическа партия. По сходен метод министър председателят Петков се изказваше и за позициите на военния министър Стефан Янев преди да му изиска оставката.

Най-малкият съдружен сътрудник във властта " Демократична България " наподобява по-скоро въздържан.

" От дни мълчат всички. Дори тези, които не спираха да приказват в продължение на години и се възмущаваха от най-дребното нещо. Толкова тихи и кротки хора като Христо Иванов, Атанас Атанасов, Иво Мирчев и всички други общественици, депутати от някогашната десница, аз не съм срещал от дълго време. Така просвета на държание, такова схващане на концепциите на госпожа Нинова, аз не съм виждал. Съжалявам за техните гласоподаватели, които са били подлъгани и подведени ", разяснява в четвъртък Тома Биков от ГЕРБ. И в прочут смисъл е прав.

Демократична България ясно показва пронатосвските си позиции и се опълчва против част от концепциите на Българска социалистическа партия, в това число тази на Корнелия Нинова да разгласи " форсмажор " по договорите поради войната в Украйна. В същото време обединяването мъчно взе решение дали да взе участие с министри във властта и стои настрани от назначенията, като се изключи няколко области шефове.

Въпреки това Демократична България не слага обществено въпросите за закъсняващите законопроекти, които са част от техните съществени хрумвания. Малко са и гласовете от обединяването, които намерено приказват за подводните камъни в обединението.

" Властта има потребност от доста сериозен доброжелателен коректив всред партиите и хората, които я поддържат. Парцелирано, феодално ръководство на държавната власт в интервал на рецесия не може да има ", сподели преди месец евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев. Според нето може да има нюанси в политиките на партиите в обединението, само че е неприятна вероятност да приемем покорно, че стопанската система ще бъде ръководена от Българска социалистическа партия, а енергетиката - от Слави Трифонов.

Засега " доброжелателен коректив " в обединението по-скоро няма, само че пък за сметка на това ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " са настръхнали като хиени против държавното управление.

След съветската инвазия в Украйна съпредседателят на Демократична България: " Не очаквайте от нас да слагаме без заобикалки ситуацията - или това, или ще се разпадне обединението. Никой не може да си разреши политически да разпадне обединението и това ръководство. Който злоупотребява с сходни закани, играе покер, който не може да довърши. Никой не може да поеме отговорността в тази обстановка България да остане без ръководство и да отидем на избори, които да бъдат извоювани с решителната помощ на съветската войска ".

" В тази обстановка това ръководство има шанса да се окаже най-адекватното, тъй като е толкоз необятна коалиция, с цел да търсим това, което може да сплоти българското общество. Това въобще няма да е елементарно. Правителството се изправя пред предизвикването, което му дава късмет за доста по-голяма историческа роля, в сравнение с изглеждаше първоначално ", предвижда Христо Иванов на 6 март.

Именно осъзнаването на тази историческа роля обаче изисква по-сериозни и систематични старания от четирите партии да намерят работещи решения и да преследват явен дневен ред.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР