Правителството на Зоран Заев остава. Опозиционната партия ВМРО - ДПМНЕ

...
Правителството на Зоран Заев остава. Опозиционната партия ВМРО - ДПМНЕ
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ не успя да събори правителството на Заев

Правителството на Зоран Заев остава. Опозиционната партия Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ не съумя да прокара вота на съмнение против него, откакто не се събра до среднощ кворум, с цел да бъде признат дневния ред на парламентарното съвещание.

Управляващите оцеляха благодарение на един народен представител от дребната албанска партия “Беса “ Кастриот Реджепи, който не се появи в пленарната зала, макар че бе подписал вота на съмнение.

ВМРО-ДПМНЕ заподозря, че Реджепи може да е похитен или да е в София, само че в последна сметка не съумя да осъществя желанието си.

Ситуацията в 120-местния парламент остава доста комплицирана и всеки глас е от голяма важност.

Първият вицепремиер и министър за политическата система и връзки сред общностите Артан Груби разяснява, че “гражданите би трябвало да бъдат спокойни “, защото е победила евроатлантическа Македония.

“Победи Македония с добросъседски връзки, Македония с положителни другарски връзки със Съединени американски щати, с Европейски Съюз, признателен съм на всички съдружни сътрудници. Всички, които поддържат Македония да е интегрирана в Европейски Съюз, които поддържат Охридския рамков контракт и Преспанския контракт, са добре пристигнали в това парламентарно болшинство, и ще видите, че то единствено ще пораства ", сподели Груби.

Ще имаме хубави две и половина - три години пред нас, с цел да осъществим всички стратегии, които обещахме на парламентарните избори “, съобщи Груби.

Министърът на външните работи в държавното управление на Република Северна Македония Буяр Османи написа в своя профил във Facebook нощес, че е пропаднал опитът за подчинение от стратегическите цели на страната.

Заев разгласи, че ще подаде оставка след загубата на локалните избори, като проектът беше да се образува кабинет към същото болшинство с нов министър председател. ВМРО-ДПМНЕ обаче разгласи, че към този момент има болшинство с помощта на дребната албанска партия " Беса ", която мина към опозицията, и Заев се отхвърли да подава оставка. Taка се стигна до решението на ВМРО-ДПМНЕ внесе избор на съмнение подсилен от 61 депутата, който обаче не се осъществя.

Вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски съобщи, че демокрацията е потъпкана и че държавното управление се пробва непременно да се задържи на власт.

“За страдание имаме още един ден, който ще остане записан в черните страници на македонската история, тъй като през днешния ден в Македония демокрацията е потъпкана. Депутат беше похитен през днешния ден в Македония. Днес в Македония видяхме по какъв начин ръководещият режим се трансформира в най-престъпния режим, виждан в миналото в Европа “, уточни той.

Депутатът, който провали проектите на ВМРО-ДПМНЕ, Кастриот Реджепи разгласява видео обръщение на страницата си във Facebook, в което увери, че е добре.

" Искам да ви благодаря за поддръжката. Сигурността и стабилността на страната и добруването на хората би трябвало да бъдат от главно значение за всички. Председателят на партията Билал Касими и останалите не би трябвало да се тревожат за мен. Аз съм на несъмнено място и на вярната страна - с албанците, с всички жители в страната, които желаят мир, независимост и народна власт ", съобщи Реджепи.

Той уточни, че Европейски Съюз и НАТО са негов избор, а не антиалбанска акция.

" Казвам това с чиста съвест и ще обясня всичко пред медиите, незабавно щом заканите от избрани лица спрат. Винаги съм насърчавал свободата на изложение, свободата на взимане на решения, която е характерност на демократичното общество. Бог да благослови македонците и всички живеещи в Република Северна Македония ", съобщи Реджепи във видеото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР