Правителството на Великобритания се отказа от противоречивите планове за нарушаване

...
Правителството на Великобритания се отказа от противоречивите планове за нарушаване
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания се разбраха за Споразумението за оттегляне

Правителството на Англия се отхвърли от спорните проекти за нарушение на интернационалното право по отношение на Брекзит след постигнатото през днешния ден съглашение сред страната и Европейски Съюз, съобщи вестник ``Гардиън``. За тази цел Обединеното кралство  отдръпна клаузи 44, 45 и 47 от законопроекта за облагането с налози и мита.

Лондон съобщи, че ще се откаже от всички спорни клаузи, свързани с протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Това става в подмяна на обещанието от страна на Европейски Съюз да се сведе до най-малко контролът върху храните и медикаментите, които ще влизат в Северна Ирландия от Англия след Брекзит.

В взаимно изказване министърът на Англия по въпросите за Брекзит Майкъл Гоув и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, обявиха, че са подписали съглашение ``за инспекциите на животни, растения и производни артикули, заявления за експорт, доставка на медикаменти, доставка на охладено месо и други хранителни артикули до супермаркетите “.

Гоув и Шефович са съпредседатели на Съвместния комитет сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, който управлява използването на Споразумението за отдръпване, на което Англия се съгласи предходната година, и на съпътстващия протокол за Ирландия и Северна Ирландия за гранични договорености след развода. Тази полемика е обособена от договарянията за комерсиална договорка след Брекзит, които към момента са в задънена улица, пропомня онлайн изданието SkyNews.

Гоув и Шефчович също по този начин се договориха кои артикули ще бъдат освободени от разпоредбите за държавна помощ, кои артикули " не са изложени на риск " от контрабанда през границата с Република Ирландия и окончателния състав на арбитражния комитет, който да взема решение всички бъдещи разногласия за Брекзит. 

Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Коуни дефинира договорката като ``положително развитие``, а бизнес водачите в Северна Ирландия реагираха с облекчение.

Все още обаче остават съществени разлики сред договарящите страни, а министър председателят на Англия Борис Джонсън предизвести, че договарянето на договорка на идната среща на върха с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде ``много мъчно “. Премиерът и фон дер Лайен би трябвало да се срещнат в Брюксел " в идващите дни " в опит да се преодолее безизходицата в комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР