Правителството на Тръмп празнува създаването на американските космически войски, първия

...
Правителството на Тръмп празнува създаването на американските космически войски, първия
Коментари Харесай

Американските космически войски ще започнат като малки сили, но ще позволят на Тръмп да претендира за голяма победа

Правителството на Тръмп чества основаването на американските галактически войски, първия нов тип въоръжени сили за повече от 70 години.

С подписването на закона за бюджета на министерството на защитата, който планува финансиране и за галактическите войски, през днешния ден Тръмп може да претендира за победа по един от главните му цели в областта на националната сигурност единствено два дни, откакто Камарата на представителите утвърди импийчмънта против него.

Той е част от държавен пакет на стойност 1,4 трилиона $ (включително бюджета на Пентагона), който подсигурява съществено финансиране за граничната стена на Тръмп сред Съединени американски щати и Мексико и анулира непопулярните и неприложими автоматизирани орязвания на финансирането на стратегии в областта на защитата и вътрешните работи.

Космическите войски завоюваха възторженостти за Тръмп при политическите му прояви, само че военните гледат на тях по-трезво - като на самопризнание, че има потребност от по-ефективно образуване на отбраната на американските ползи в галактическото пространство, изключително що се отнася до спътниците, употребявани за навигация и връзка. Космическите войски не са предопределени, нито имат намерение, да изпращат бойци в космоса.

Космосът става все по-голям за американската стопанска система и ежедневния живот в Съединени американски щати. Системата за световно позициониране (GPS) да вземем за пример служи за задачите на навигацията както на военните, по този начин и на цивилните. Нейните над 20 спътници в орбита се ръководят от 50-о Космическо крило, ситуирано в действен център във военновъздушната база " Шривър " в Колорадо.

В отчет от февруари Пентагонът съобщи, че Китай и Русия са подхванали съществени стъпки за създаването на технологии, които да им разрешат да смущават работата или да унищожават спътници на Съединени американски щати и на техните съдружници при рецесия или спор.

" Съединените щати са изправени пред съществени и засилващи се провокации за свободата им на деяние в космоса ", се споделяше в отчета.

Когато през юни предходната година Тръмп обществено подреди на Пентагона да стартира работа по основаването на галактически войски, той показа задачата като част от по-широка идея.

" Моето държавно управление още веднъж ще направи Америка най-голямата галактическа нация. Когато става дума за защитата на Америка, не е задоволително просто да има американско наличие в космоса. Америка би трябвало да разполага с предимство в космоса ", посочи Тръмп.

Тръмп се снабди с галактическите си войски, против които се опълчиха мнозина демократи, само че те няма да бъдат образувани по този начин, както настояваше президентът.

Вместо да са обособен тип въоръжени сили като Военноморски сили, сухопътните войски и Военновъздушни сили, галактическите сили ще бъдат ръководени от министъра на военновъздушните сили. Законът изисква генералът с четири звезди, който ще управлява галактическите сили (със званието пълководец на галактическите операции), да бъде член на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, само че не и през първата година от съществуването им. Най-вероятно техен пълководец ще бъде генералът от военновъздушните сили Джон У. Реймънд, пълководец на Американското галактическо командване.

Космическите войски са първият нов тип въоръжени сили откакто военновъздушните сили бяха отделени от сухопътните войски през 1947 година. Космическите войски ще дават бойци на Американското галактическо командване, което е обособена организация, основана тази година, с цел да реализира контрол над галактическите интервенции на армията.

Поделянето на отговорностите и ресурсите сред галактическите войски и галактическото командване не е до дъно завършено.

Космическите войски ще бъдат по-малки по мярка в съпоставяне със сестринските й въоръжени сили. Първоначално в тях ще работят към двеста души, а бюджетът им през първата година ще бъде 40 милиона $. Най-големите въоръжени сили - сухопътните войски разполагат с към 480 000 бойци на дейна работа и бюджет от към 181 милиарда $. Пентагонът харчи годишно към 14 милиарда $ за галактически интервенции, по-голямата част от които са от бюджета на военновъздушните сили.

Кейтлин Джонсън, специалист по галактическа политика в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, счита, че основаването на галактическите войски е значима стъпка, само че се съмнява, че то ще се окаже толкоз значимо, колкото го показват чиновниците в държавното управление на Тръмп. Вицепрезидентът Майк Пенс съобщи, че галактическите войски са " идната огромна страница в историята на въоръжените ни сили ". По-рано през седмицата министърът на защитата Марк Еспър съобщи, че това е " героичен миг " в актуалната военна история на Съединени американски щати.

Според Джонсън опълчването на демократите против това галактическите войски да са независим тип въоръжени сили значи, че те могат да бъдат съкратени или даже разформировани, в случай че демократ завоюва президентските избори през ноември следващата година.

" Мисля, че това е обосновано безпокойство " за поддръжниците на галактическите сили. " Това, че са планувани в закона, не значи, че не могат да бъдат отстранени от него. Заради цялата политика към тях се безпокоя това да не навреди на работата им още преди тя да е почнала " в границите на цялата военна администрация.

Някои конгресмени упорстваха за основаването на галактически войски още преди Тръмп да стане президент, само че законодателният подтик, който той даде на самодейността, форсира реализацията й.

Първият министър на защитата на Тръмп, Джим Матис се отнасяше хладно към концепцията с аргумента, че ще се стигне до основаването на нови пластове скъпоструваща администрация. Приемникът на Матис, Марк Еспър, е покровител на галактическите войски. През септември той сподели, че самодейността ще " разреши основаването на войски, които ще бъдат добре проведени, подготвени и въоръжени да възпират експанзия и, в случай че би трябвало, да се борят и побеждават в космоса ".

" Следващата огромна борба може да стартира в космоса и американските военни би трябвало да са подготвени ", добави Еспър.

 

Робърт Бърнс от Асошиейтед прес/ Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР