Правителството на Северна Македония заяви, че въвежда спешни мерки в

...
Правителството на Северна Македония заяви, че въвежда спешни мерки в
Коментари Харесай

Северна Македония със спешни мерки срещу силното замърсяване

Правителството на Северна Македония съобщи, че вкарва незабавни ограничения в столицата Скопие и западния град Тетово за да отбрани хората от извънредно високите равнища на замърсяване на въздуха, съобщи АП.

Властите обявиха, че равнищата на токсичните частици във въздуха са 11 пъти над безвредните равнища в два поредни дни, което основава риск за здравето.

Правителството предложи на бременните дами и хората на възраст над 60 години да бъде разрешено да не работят, строителните компании да понижат работата навън, а спортните и други прояви навън да бъдат неразрешени в дни с огромно замърсяване.

Правителството съобщи, че ще понижи потреблението на служебните коли на половина и подреди на здравното и общественото министерства да обезпечат заслон за бездомните хора и да се усилят услугите на спешна помощ и визитите по домовете на хората с хронични болести.

Мерките влизат в действие от през днешния ден.

Северна Македония е една от най-замърсените европейски страни от години. Здравните управляващи правят оценка, че над 3 000 души умират всяка година вследствие на замърсяването на въздуха, което най-вече се дължи на всеобщото потребление на печки на дърва по време на студените зими, каране на остарели коли и практиката боклукът да се изгаря.

Десетки екологични групи през последните месеци организираха митинги, настоявайки държавното управление да предприеме дейности, с цел да понижи мощното замърсяване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР