Правителството на ръба на спиране преди крайния срок в полунощ

...
Федералните агенции правят последни приготовления, тъй като правителството е на
Коментари Харесай

Федералните агенции правят последни приготовления, тъй като правителството е на ръба на затварянето, а законодателите в Конгреса се надпреварват срещу критичния полунощен срок в събота.

Но вероятността за предотвратяване на спирането изглежда малка, след като председателят на Камарата на представителите на Републиканската партия Кевин Маккарти в петък отново не успя да постигне съгласие в собствената си партия за разширяване на правителственото финансиране, оставяйки Конгреса в задънена улица.

Вътрешните борби между републиканците в Камарата на представителите изиграха централна роля в довеждането на Конгреса до противопоставяне относно разходите – и все още не е ясно как ще бъде решен проблемът, което поражда опасения в Капитолийския хълм, че спирането, ако бъде предизвикано, може да не е лесно да се прекрати.

Очаква се спирането да има последващи въздействия в цялата страна, от въздушния транспорт до чистата питейна вода и много правителствени операции ще спрат – въпреки че услугите, считани за важни за обществената безопасност, ще продължат.

 Общ изглед на сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Общ изглед на сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Греъм Слоун/Sipa САЩ/AP

Досега републиканците в Камарата на представителите хвърлиха студена вода върху предложението на двупартийния Сенат правителството да остане финансирано до 17 ноември, но не успяха да се обединят около собствен план за предотвратяване на спирането на работата на фона на съпротивата на блок от твърдолинейни консерватори срещу всякакъв вид краткосрочно удължаване на финансирането.

Маккарти претърпя още едно голямо поражение в петък, когато Камарата на представителите не успя да придвижи последен законопроект за спиране.

Ръководството на Републиканската партия в Камарата каза на членовете, че сега се очакват допълнителни гласувания в събота, но все още не е ясно какво ще гласува камарата.

След неуспешния вот в петък Маккарти каза пред репортери, че е предложил да се внесе „чист“ временен законопроект и каза, че „работи върху това може би, за да успее да направи това“.

„Продължаваме да работим – опитвайки се да намерим изход от това“, каза Маккарти.

Двупартийният законопроект на Сената ще предостави допълнителни средства за помощта за Украйна, създавайки спорна точка с Камарата, където много републиканци се противопоставят на по-нататъшната подкрепа за разкъсаната от война страна.

Маккарти заяви в петък, че помощта за Украйна трябва да отпадне от законопроекта на Сената. „Мисля, че ако имахме чист такъв без Украйна в него, вероятно бихме могли да го преместим. Мисля, че ако Сенатът постави Украйна там и се съсредоточи върху Украйна вместо Америка, смятам, че това може да причини истински проблеми“, каза той пред Ману Раджу от CNN.

Сега Маккарти се сблъсква с най-сериозното предизвикателство пред лидерството си досега, тъй като е изправен пред отблъскване от твърдолинейни консерватори и заплахи от гласуване, за да бъде изгонен от председателя.

ВАШИНГТОН, ОКРУГ ОКРУГ - 06 ЮНИ: Президентът на САЩ Джо Байдън прави забележки заедно с министъра на финансите Джанет Йелън и министъра на търговията Джина Раймондо по време на заседание на кабинета в Белия дом на 06 юни 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Байдън говори за икономиката на САЩ и двупартийната сделка за повишаване на лимита на дълга. (Снимка от Kevin Dietsch/Getty Images) ВАШИНГТОН, ОКРУГ ОКРУГ – 06 ЮНИ: Президентът на САЩ Джо Байдън прави забележки заедно с министъра на финансите Джанет Йелън и министъра на търговията Джина Раймондо по време на заседание на кабинета в Белия дом на 06 юни 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Байдън говори за икономиката на САЩ и двупартийната сделка за повишаване на лимита на дълга. (Снимка от Kevin Dietsch/Getty Images) Кевин Дич/Гети изображения

Междувременно Сенатът работи за напредъка на собствения си двупартиен законопроект. Камарата е на път да проведе процедурно гласуване в събота следобед, за да продължи със законопроекта. Но все още не е ясно кога сенаторите могат да гласуват окончателно за приемане на законопроекта и това може да се случи чак в понеделник, след като правителството вече е спряло работа.

Сенаторът от Републиканската партия Ранд Пол от Кентъки пречи на Сената да постигне споразумение за ускоряване на разглеждането на законопроекта, докато протестира включването на допълнителна помощ за Украйна.

Сигурността на границите също се превърна в усложняващ фактор за законопроекта на Сената, тъй като сега много републиканци искат да видят законопроекта изменен, за да разреши проблема.

Републиканците в Сената казаха в петък, че все още обсъждат каква гранична поправка биха искали да добавят към законопроекта и не са сигурни дали камарата дори може да придвижи законопроекта при процедурното гласуване в събота без добавяне на гранична поправка.

„Нищо наистина не се събира, твърде много движещи се части на този етап“, каза сенатор Майк Браун, републиканец от Индиана. „Мисля, че това, което разбирам, е, че ще имаме гласуване утре … и освен това, няма нищо, което наистина да е изкристализирало в нещо, което вероятно би се харесало на Камарата.“

Бетси Клайн от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР