Правителството на Обединеното кралство отложи проверките за здравословни и безопасни

...
Правителството на Обединеното кралство отложи проверките за здравословни и безопасни
Коментари Харесай

Последиците от Брекзит продължават да мъчат британската икономика

Правителството на Обединеното кралство отсрочи инспекциите за здравословни и безвредни условия на труд и произвеждане при вноса на храни от Европейския съюз за пети път в границите на три години на фона на опасенията, че спомагателният надзор ще увеличи цените на храните и ще наруши жизненоважните доставки, оповестява CNBC и прибавя:

„ Последното закъснение демонстрира, че Англия към момента се пробва да се оправи с мъчителните последствия от напускането на Европейския съюз през януари 2020 година, което докара до увеличение на разноските на английските предприятия и закъснение на търговията, вложенията и в последна сметка на икономическия напредък “.

Брекзит към този момент способства за изключително високата инфлация във Англия, като внесе търкания в най-важните търговски връзки на страната и удари цената на паунда, което оскъпи вноса. Скорошно изследване на London School of Economics открива, че Брекзит е виновен за към 1/3 от инфлацията на цените на питателните артикули в Обединеното кралство от 2019 година насам, като е добавил близо 7 милиарда паунда към сметките на британците за хранителни артикули.

Затова и държавното управление на Обединеното кралство се стреми да избегне дейности, които биха могли да влошат ситуацията. Последната вест акцентира и отдавнашните опасения, че граничните инспекции на вноса на храни от Европейски Съюз - който доставя 28% от храните, употребявани във Англия, могат в допълнение да задушат доставките.

Правителството декларира, че удължаването на периодите ще " даде на заинтригуваните страни в допълнение време да се приготвят за новите инспекции ".

Съгласно преразгледания график здравното узаконяване за " високорискови храни " и " среднорискови " скотски и растителни артикули, което преди този момент трябваше да бъде въведено в края на октомври, ще бъде отсрочено за януари 2024 година Физическите инспекции са отсрочени за края на април, а въвеждането на окончателният надзор върху вноса от Европейски Съюз с заявления за сигурност и сигурност, е отсрочен за октомври 2024 година

Някои английски индустриални групи приветстват последните отлагания на граничните инспекции, които съгласно тях ще усилят разноските и търканията във веригите за доставки.

" Тези инспекции поради Брекзит ще подхранват инфлацията на цените на храните, когато и да бъдат въведени, тъй че колкото по-дълго се отсрочват, толкоз по-добре ", разяснява Шейн Бренан, основен изпълнителен шеф на Cold Chain Federation.

Асоциацията, представляваща предприятия, които доставят бързо развалящи се артикули, нуждаещи се от студено предпазване, се притеснява, че някои по-малки снабдители от Европейски Съюз може просто да спрат да изнасят продуктите си за Обединеното кралство пред лицето на новата и скъпа администрация.

Промишлените групи обаче също по този начин се обръщат с апел към държавното управление да подсигурява сигурност за предприятията, които неведнъж са се подготвяли за инспекции, единствено с цел да видят, че периодите се отсрочват.

Въпреки че отлагането е " вярното решение ", декларира Бренън, това е " още един удар " по доверието в държавното управление. Той е безапелационен, че " това комплициране на върха " ще направи още по-трудно гарантирането, че предприятията от Европейски Съюз са подготвени да съблюдават новите правила.

Андрю Опи, шеф " Храни и резистентност " в асоциацията на търговците на дребно British Retail Consortium, прибавя: " Трябва да подсигуряваме, че експортьорите от Европейски Съюз, които към този момент станаха очевидци на многократни отлагания на инспекциите в Обединеното кралство, ще се приготвят задълбочено за инспекциите през януари и април с убеждението, че контролът ще бъде сбъднат. "

Опасения за доставките

Производителите на храни от Обединеното кралство са обект на цялостен граничен надзор на продуктите, ориентирани към Европейски Съюз, от януари 2021 година, когато Англия излезе от обширния вътрешен пазар и митническия съюз на Европейски Съюз, напомня още CNBC. На собствен ред инспекциите на храните от Европейски Съюз, влизащи в Обединеното кралство, трябваше да влязат в действие по същото време, само че за първи път бяха отсрочени в разгара на пандемията.

Икономиката на Обединеното кралство продължава да изпитва усложнения, откакто пандемичните години бързо бяха последвани от ударите на високата инфлация и повишението на лихвените проценти.

Инфлацията в Обединеното кралство е най-високата в Г-7, като през юли потребителските цени са се повишили с 6,8% спрямо година по-рано, а министър-председателят Риши Сунак даде обещание да понижи на половина инфлацията през тази година до към 5%.

В изказването си от вторник държавното управление споделя, че последният график за граничния надзор регистрира " дребното евентуално влияние върху инфлацията " и " твърдия ангажимент на кабинета да понижи нейните темпове ". По негови калкулации новите инспекции се чака да прибавят по-малко от 0,2 процентни пункта към темпа на инфлация на храните за три години.

Освен инфлацията, спиранията в доставките на храни остават трайно терзание за Обединеното кралство, което внася малко под половината от всички храни, които употребява.

Говорител на Food and Drink Federation (FDF), която съставлява производителите на храни в Обединеното кралство, декларира, че последните забавяния на граничните инспекции са " неудачни, само че нужни, с цел да се подсигурява, че е налице подобаваща инфраструктура, тъй че доставките на храни и питиета от Европейски Съюз да не бъдат нарушени ".

В разбор, оповестен по-рано този месец, FDF открива, че търговията с храни и питиета сред Обединеното кралство и Европейски Съюз е спаднала доста през първото тримесечие на 2021 година и са били нужни съвсем две години, с цел да се възвърне.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР