Правителството на новия румънски премиер Марсел Чолаку подготвя гигантска програма

...
Правителството на новия румънски премиер Марсел Чолаку подготвя гигантска програма
Коментари Харесай

Марсел Чолаку готви проект от 50 млрд. евро за финансиране на местното производство в Румъния

Правителството на новия румънски министър председател Марсел Чолаку приготвя гигантска стратегия за държавни гаранции, тъй че да инжектира 50 милиарда евро (250 милиарда леи) в локалното произвеждане до края на мандата, т.е. до есента на 2024 година, осведоми “Медиафакс “.


Става дума и за потреблението на европейски фондове и държавни помощи, с цел да се доближи тази сума, само че по-голямата част от нея ще бъде формирана от държавни гаранции, споделя Танасе Стамуле, академични учител по стопанска система и един от майсторите на икономическата стратегия на новото държавно управление.

" Сумите са обезпечени, а заемите се отпускат след разбор от страна на банките. Държавата заплаща единствено в случай че тези заеми не бъдат изплатени. Това не е вливане на пари в брой от страната, а вливане от банковата система, подкрепено от страната. За задачата би трябвало да се обърнем към Европейската комисия ", съобщи Танасе Стамуле.

По принцип системата на държавните гаранции изисква обещано сдружение да получи достъп до банков заем за вложения и в случай че банката го утвърди, то може да се възползва от държавната гаранция, т.е. страната ще заплати, в случай че сдружението спре да заплаща. В Румъния програмата се назовава IMM Invest.

В съпоставяне с 50-те милиарда евро, които ще бъдат отпуснати за година и половина, през последните три години посредством IMM Invest са отпуснати 3,4 милиарда евро, а през 2023 година банките чакат финансиране в размер на 4,4 милиарда евро, сочат данни на Националния гаранционен фонд за заеми (FNGCIMM). Също по този начин през последните осем години държавната помощ, предоставена от държавното управление посредством разнообразни схеми за подкрепяне, е към 2 милиарда евро, съгласно данните, систематизирани от Юлиан Сореску от Noerr, консултантска компания за държавни помощи.

Държавните гаранции бяха желан инструмент на държавните управления по време на пандемията за подкрепяне на икономическата активност. Едно от преимуществата на тази система е, че парите, които са обезпечени от страната, не доближават до обществения дълг, както се пресмята от Европейската комисия. Освен това анализът на жизнеспособността на плановете се прави от банките. В Румъния главната стратегия за държавни гаранции за частни вложения беше IMM Invest, с всички произлизащи от нея последици.

Освен това Министерството на стопанската система, тогава ръководено от Флорин Спатару, разгласи скица за държавна помощ за огромните промишлени консуматори, най-много за металургичната и химическата индустрия, на стойност 1 милиарда евро. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР