Правителството на Куба извика посланика на САЩ във външното си

...
Правителството на Куба извика посланика на САЩ във външното си
Коментари Харесай

Куба извика американския посланик и обвини САЩ за масовите протести в страната

Правителството на Куба извика посланика на Съединени американски щати във външното си министерство поради митинги против властта. Обвиненията към американското посолство в Хавана са, че страната се намесва във вътрешните работи на Куба, като подклажда недоволството на протестиращите, съобщи Ройтерс.

От началото на март месец в цялата островна страна пораства недоволството поради неналичието на електричество, храна и гориво. В съвсем всички градове в Куба е въведен режим на тока.

Скоростта напразно доближи 100 км/ч, улиците се трансфораха в реки

Протестиращите излязоха по улиците на основните градове на страната, с цел да изискат решение на казуса. Някои от тях намерено скандираха против режима и приканиха за премахване на комунистическата партия от властта.

Снимка: EPA

Американското посолство дефинира за „ неуместни “ догатките, че Вашингтон стои зад митингите в Сантяго де Куба.

Правителството разгласи в края на декември серия от ограничения, целящи понижаване на недостига

„ Призоваваме кубинското държавно управление да зачита човешките права на протестиращите и да отговори на законните потребности на кубинския народ “, написа в обява на посолството в платформата Х.

Това е следващата замяна на обвинявания сред Куба и Съединени американски щати. Отношенията сред двете страни съвсем не са се подобрили, откогато президентът Джо Байдън встъпи в служба през 2021 година, отбелязва Ройтерс.

Снимка: EPA

В понеделник, 18 март, външното министерство на Куба обяви, че тежката икономическа обстановка в страната е разследване на американското ембарго още от епохата на Студената война и другите наказания на Съединени американски щати, които целят да докарат кубинците до беднотия и да дестабилизират страната.

В остарялата част на Хавана съществува място, което ще ви подсети за дома

Кубинският президент Мигел Диас-Канел също уточни с пръст Вашингтон.

" Посредствени политици и мрежови терористи се изредиха от Южна Флорида, с цел да подгряват улиците на Куба с послания и апели за безпорядък ", пише президентът в своя обява в мрежата X.

Протестите в карибската страна са най-големите от октомври 2022 година насам, когато ураганът " Иън " беше прекъснал електрозахранването на острова за към седмица. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР