Правителството на Колумбия обяви експедиция за изваждане на предмети с

...
Правителството на Колумбия обяви експедиция за изваждане на предмети с
Коментари Харесай

Изтеглят плячка за милиарди от потънал през 18 век кораб


Правителството на Колумбия разгласи експедиция за изваждане на предмети с " неизчислима стойност " от останките на именития транспортен съд " Сан Хосе Галеон ", потопен през 1708 година, претрупан със злато, сребро и изумруди, чиято стойност се прави оценка на милиарди долари.

Министърът на културата Хуан Давид Кореа съобщи пред Агенция Франс Прес, че седем години след откриването на потъналия транспортен съд край крайбрежията на Колумбия ще бъде изпратен подводен робот , който да извлече част от полезностите му.



" Между април и май роботът ще извади предмети от външната страна на галеона (вид транспортен съд, употребен от 16 до 18 век-бел.ред.), с цел да проучим обстановката и да разберем какво можем да създадем, тъй че да възстановим останалите съкровища ", сподели Кореа.

Операцията ще коства повече от 4,5 млн. $ , а роботът ще работи на дълбочина от 600 метра, с цел да извади предмети като керамика, части дърво и черупки, " без да трансформира или поврежда останките ", изясни Кореа на борда на огромен боен транспортен съд.

" След три века, прекарани под водата, множеството предмети на борда са претърпели " физични и химични " промени и биха могли да се разпаднат, когато бъдат извадени от водата ", уточни капитан Александра Чадид, откривател от Военноморски сили.

Мястото на експедицията се пази в загадка , с цел да се отбрани една от най-големите археологически находки в историята от злонамерени търсачи на съкровища.

Галеонът " Сан Хосе " е бил благосъстоятелност на испанската корона, когато през 1708 година е потънал от английския флот покрай Картахена. От 600-членния му екипаж оцеляват единствено няколко души.

Корабът се е прибирал от Новия свят към двора на испанския крал Филип V, претрупан със съкровища като сандъци с изумруди и към 200 тона златни монети.

Преди Колумбия да разгласи откритието през 2015 година, той от дълго време е бил издирван от авантюристи.

Кой получава плячката?

Откриването на галеона провокира война за това кой ще получи премията от него.

Испания упорства, че премията е нейна, защото е била на борда на испански транспортен съд, до момента в който боливийската нация Кхара Кхара твърди, че би трябвало да получи съкровищата, защото испанците са принудили хората от общността да добиват скъпите метали.



Правителството на левия президент Густаво Петро, което е на власт от 2022 година, желае да употребява личните запаси на страната, с цел да възвърне потъналия транспортен съд и да подсигурява, че той ще остане в Колумбия .

Идеята е " да престанем да считаме, че имаме работа със богатство, за което би трябвало да се борим, като че ли сме в колониални времена, с пиратите, които оспорват тези територии ", съобщи той.

Посланикът на Испания в Колумбия Хоакин де Аристеги има указания да предложи на Колумбия " двустранно съглашение " за отбрана на потъналия транспортен съд.

Коренните поданици на Боливия показаха подготвеност да работят с държавното управление на Петро и желаеха да им бъдат върнати единствено няколко елементи от кораба.

" Не единствено поради символичната страна на въпроса, а повече поради духовния ", сподели водачът на коренното население Самуел Флорес. " Искаме просто нашите предшественици да бъдат спокойни ", добави той.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР