Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при лекарствата.Новите

...
Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при лекарствата.Новите
Коментари Харесай

Кипър обяви, че лекарствата ще поевтинеят

Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при медикаментите.

Новите цени на медикаментите ще влязат в действие от 1 април.

Смята се, че утвърдената смяна ще докара до доста понижение на цените на медикаментите и на разноските на пациентите. Определянето на цените на медикаментите в Кипър към този момент ще се основава на най-ниската им цена в 10 референтни страни от Европейски Съюз, а не на междинната им продажна цена, както до момента. Актуализацията на ценовата листа ще се прави всяка година от 15 март, като новите цени ще бъдат обявявани 3 месеца по-рано.

Заради ограничавания си по размери пазар Кипър е с едни от най-скъпите в Европейски Съюз медикаменти, макар предприеманите през последните години редица ограничения. Последното понижение бе през март предходната година, когато цените на над 700 медикамента, отпускани по рецепта, записаха спад приблизително от 9%.

Кипър бе основател и на първото по рода си транснационално съдействие за обезпечаване на популацията на по-евтини лекарства. През май предходната година се сплотиха 6 средиземноморски държави-членки на Европейски Съюз - Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания, а Румъния, Ирландия и Словакия обявиха интерес да се причислят. Целта е страните с общо население от над 130 млн. души дружно да договарят цените и да закупуват медикаменти от огромните интернационалните компании, като по този метод подсигуряват на жителите си по-благоприятни цени. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР