Правителството на Израел започва нова война, но този път тя

...
Правителството на Израел започва нова война, но този път тя
Коментари Харесай

Защо Израел започна дипломатическа война с… фирма за сладолед

Правителството на Израел стартира нова война, само че този път тя не е стандартна с оръжие и муниции, а съперникът е … компания за сладолед.

Властите в Тел Авив са образували специфична група за напън против производителят на сладолед „ Бен & Джерис “ и неговата компания майка „ Юнилевър “, с цел да ги накара да трансформират тяхното решение да бойкотират израелските селища на Западния бряг, оповестява изданието „ Аксиос “, базирайки се на държавни източници.

Миналата седмица „ Бен & Джерис “ оповестиха, че от януари 2023 година техният израелски клон ще предлага продуктите им единствено в границите на територията на Израел, обрисувана в границите преди 1967 година Това значи, че техните артикули няма да са налични в израелските селища в така наречен „ окупирани територии “.

Изявлението на компанията провокира паника в Тел Авив, който се опасява този ход да не бъде последван от други огромни компании. Според информация на „ Аксиос “ на 22 юли външното министерство на Израел е изпратило секретна грама до всички свои дипломатически задачи в Северна Америка и в Европа, нареждайки им да стартират да реализират напън върху „ Бен & Джерис “ и „ Юнилевър “, с цел да ги убедят да анулират своето решение.

Израелските дипломати са инструктирани да окуражат еврейски организации и произраелски групи да провеждат митинги пред офиси на „ Бен & Джерис “ и „ Юнилевър “, да бъдат оповестени позиции, заклеймяващи двете компании и да окажат напън върху дистрибутори, които работят с двете компании.

„ Ние би трябвало да използваме тези 18 месеца, които остават преди решението на компанията да влезе в действие, с цел да го променим. Ние желаеме да създадем дълготраен напън върху „ Юнилевърр “ и „ Бен & Джерис “ посредством клиенти, политици, в медиите и в обществените мрежи, които да доведат до диалози с двете компании “, се споделя в шифрограмата, представена от „ Аксиос “.

Според управляващите в Израел решението на „ Бен & Джерис “ е въодушевено от придвижването „ Бойкот, изолации и наказания “, което е „ частично антисемитско “.

Директорът на „ Юнилевър “ Алън Джоуп отхвърля всяка връзка с придвижването за протест и обвиняванията в антисемитизъм в писмо до „ Лигата против поругаване “ (организация, чиято цел е да се бори с „ клеветите против евреите и антисемитските теории “ – бел. р.), представено от „ Таймс ъф Израел “. Джоуп е безапелационен, че неговата компания желае да остане и да се развива в Израел, само че въпреки това също по този начин отбелязва, че решението на „ Бен & Джерис “ е в сходство с тяхната политика за корпоративна отговорност и обществена правдивост.

Отново съгласно „ Таймс ъф Израел “ риториката на изказването на „ Бен & Джерис “ за прекратяването на активността на компанията в израелските селища е повлияна от придвижването „ Бойкот, изолации и наказания “, а ръководителят на борда на шефовете на компанията Анурадха Митал, макар че отхвърля обвиняванията в антисемитизъм, в предишното е подкрепяла с постове в „ Туитър “ акции на протест против Израел.

Движението „ Бойкот, изолации и наказания “ - главен интернационален зложелател на Израел?

Движението „ Бойкот, изолации и наказания “ е основано през 2005 година от палестинският деятел Омар Баргути, който взима за образец сходна акция против режима в Южна Африка по време на апартейда. Основната цел на организацията е да координира стопански протест против Тел Авив като да вземем за пример отводът от пазаруване на артикули, създадени в Западния бряг от израелски компании. Чрез тези свои дейности придвижването желае да накара Израел да се „ съобрази с интернационалното право “ и да прекрати окупацията на палестински територии.

Критиците дефинират организацията като антисемитска, а други анализатори я назовават антиционистка. Действията на придвижването в предишното са имали доста икономическо въздействие и отражение върху избрани компании. Една от акциите на „ Бойкот, изолации и наказания “ през 2008 година беше ориентирана против френската компания „ Веолия “ поради присъединяване ѝ в инфраструктурни планове в Източен Йерусалим и е коствал на компанията, по данни на придвижването, близо 20 милиарда $. През 2015 година „ Веолия “ продаде дефинитивно своя дял в компанията за обществен превоз в Йерусалим.

Друг триумф, с който се хвали придвижването „ Бойкот, изолации и наказания “ е провалянето на проектите на френския телекомуникационен колос „ Ориндж “ през 2016 година да разшири своя бизнес в Израел. Френският телеком обаче отхвърля тези изказвания и споделя, че се е изтеглил от района по търговски аргументи.

Според проучване на „ Ранд Корпорейшън “ акциите на придвижването може да костват на Израел 47 милиарда $ до 2025 година

Противопоставянето на акциите на „ Бойкот, изолации и наказания “ е измежду главните цели на еврейските организации в Съединени американски щати. 32 щата са приели закони, санкциониращи придвижването и организации, които оказват стопански протест на Израел. На федерално равнище в Съединени американски щати бяха признати два закона – един през 2017 и различен през 2019 година, които заплашват компании участващи в акции на „ Бойкот, изолации и наказания “ с отнемане от право да получават публични поръчки и да подписват контракти с държавната администрация.

„ Юнилевър “ под пресечен огън

Именно попадане под ударите на американското законодателство може да се окаже главната заплаха за европейският хранителен колос. Компанията обаче беше подложена под огромна напън от активистки групи на нейни клиенти през последните години да спре своя бизнес на окупирания Западен бряг. Този напън се усили доста по време на последната война в Газа. Вероятно и това е една от аргументите „ Бен & Джерис “ да разгласи, че ще спре своята активност в израелските селища на Западния бряг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР