Правителството на Израел одобри сделка за заложници, което е голям

...
Правителството на Израел одобри сделка за заложници, което е голям
Коментари Харесай

Израел и Хамас се споразумяха за четиридневно примирие

Правителството на Израел утвърди договорка за заложници, което е огромен дипломатически пробив на фона на войната. По време на съглашението ще бъдат освободени 50 израелски заложници и 150 палестинци, както и ще бъде позволена филантропична помощ в Газа. Въпреки договарянията, военните дейности и от двете страни не престават да взимат жертви.
Израел и " Хамас " доближиха в сряда до дълго чаканото съглашение за краткотрайно преустановяване на военните дейности. То ще продължи четири дни и през това време ще бъдат освободени 50 израелски заложници, държани в линията Газа, и 150 палестинци. До анклава ще бъде позволена извънредно нужната филантропична помощ, оповестява Reuters.

През последните дни Катар и Съединени американски щати, които бяха съществени медиатори в тайните договаряния сред двете воюващи страни, твърдяха, че следва помирение, като подчертаваха, че " остават единствено някои дребни спънки ".

Реклама
Според израелски данни изненадващата офанзива на палестинската формация на 7 октомври е довела до пленяването на повече от 200 израелци и гибелта на други 1200 души.

Официално изказване от администрацията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху удостовери, че по време на четиридневното мъртвило ще бъдат освободени 50 дами и деца, като за всеки 10 в допълнение освободени заложници примирието ще бъде удължено с един ден. В известието не се загатва нищо за палестинските пандизчии.
" Правителството на Израел е решено да върне всички заложници вкъщи. Тази вечер то утвърди препоръчаната договорка, като първа стъпка към постигането на тази цел ". От изказването на държавното управление Реклама
От " Хамас " оповестиха, че 150 палестински дами и деца ще бъдат освободени от израелски затвори. Споразумението ще разреши също влизането на стотици камиони с филантропична помощ в Газа. Докато тече примирието, израелската страна е дала обещание да не атакува или арестува никого в линията, прибавят още от групировката.

Постигнатото четиридневно преустановяване на военните деяние беше приветствано от американския президент Джо Байдън, който съобщи: " Днешното съглашение ще върне вкъщи още американски заложници и аз няма да спра, до момента в който всички те не бъдат освободени. "

Катарското държавно управление също удостовери размяната на заложници и разгласи, че началото на примирието ще бъде оповестено през идващите 24 часа.

Министерството на правораздаването на Израел разгласява лист, съдържащ повече от 300 имена на палестински пандизчии - юридически ход, който разрешава израелците да апелират освобождението на пленниците в израелските съдилища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР