Правителството на България се справя отлично със здравната криза. Първите

...
Правителството на България се справя отлично със здравната криза. Първите
Коментари Харесай

Дянĸов: Спадът в иĸономиĸата на България ще е между 6% и 8%

Правителството на България се оправя чудесно със здравната рецесия. Първите стопански ограничения също бяха доста положителни, само че провокациите за стопанската система в този момент стартират.
Това съобщи някогашният финансов министър Симеон Дянков. В момента той се намира в Съединени американски щати, където шеста поредна седмица се намира вкъщи поради въведените строги ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19.
За предаването „ Тази неделя “ по bTV той изясни, че съгласно него по-песиместичните прогнози за стопанската система на България ще се осъществен. Бившият министър допусна, че у нас спадът ще е сред 6-8%, може би и 10%.
Според него причина за това е, че към момента не е ясно какъв брой дълго ще продължи рецесията и посочи, че би трябвало да се готвим за тежки месеци. „ Финансовите министри постоянно са по-стиснати, само че в бъдеще би трябвало да са по-щедри, тъй като се вижда, че рецесията ще нанесе вреди дълго време, откакто излезем от нея. Това ще продължи години за някои браншове “, разяснява Дянков.
По думите му по време на рецесия не е най-важно да има верен пакет от ограничения, а да се вземат бързи решения, които да се поправят в крачка. Бившият министър акцентира, че у нас първите стъпки са верни. Той счита, че оповестените от кабинета стратегии, като мярката 60:40 и грантовата система, са потребни, тъй като са влезнали бързо в приложимост.
„ Разбира се, даже да се дават заеми, въпреки и безлихвени, семействата и бизнесът няма да устоят дълго. Трябва да се мисли за бъдещи стъпки “, посочи Дянков и добави, че някои страни към този момент са нараснали ставките за бизнеса. Така ще се запазят работните места, само че и ще се запазят приходите на семействата.
Икономистът счита, че туризмът у нас ще бъде ударен, защото подвластен от транспортни връзки и от страните, които изпращат поток от туристи към България. „ Ние се фокусираме прекалено много върху секторите, които са на първо равнище – туризъм и транпосрт. Има и браншове, които са най-малко толкоз наранени и значими за страната – производството на авточасти, които се вършат край редица градове у нас. Тези фабрики дълго време няма да работят в цялостен потенциал, а за служащите би трябвало да се мисли в този момент “, акцентира Дянков.
Бившият министър счита, че България официално покрива всички критерии за влизане в ERM II. Според него страната ни се нуждае от чакалнята, тъй като там са огромните финансови запаси, на които можем да разчитаме.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР