Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на

...
Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на
Коментари Харесай

Защо правителството форсира изграждането на българския участък от Турски поток?

Правителството изненадващо форсира втори контракт за милиарди в границите на месец. В сряда " Булгартрансгаз " подписа документите за построяването на сектора от " Турски поток " през страната ни, който министър председателят Борисов кръсти " Балкански поток ". България ще заплати на саудитски консорциум над 1.1 милиарда евро, или близо 2.2 милиарда лв.. По контракта има спомагателни заплащания и общата стойност става съвсем 3 милиарда лв.. В началото на август бяха платени 2.2 милиарда лева за американските изтребители F-16, написа в. Сега.
Договорът бе подписан изненадващо и без страната да изчака 7-дневния период за обжалване на решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе доказан определеният реализатор - саудитската " Аркад ". Подписването бе изненада и за наблюдаващите, и за отрасловите публицисти, които не бяха поканени да отразят церемонията. На нея участваха министър председателят Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова, съветският министър на индустрията Денис Мантуров, както и посланикът на Саудитска Арабия Месфер бин Абдулрах.
Очаква се инвестицията в новия газопровод да се изплати за към 20 година посредством приходите от директни такси. По сметки на " Булгартрансгаз " общо приходите за този период се чака да са над 7 милиарда лв.. Намеренията са те да стартират да се събират още от февруари следващата година, както е съгласно подписания с " Газпром " контракт за запазване на потенциал, т.е. за това какво количество газ ще минава през тръбата.
Вероятността газопроводът да проработи още от януари е дребна поради сложността на плана и големия размер от работа. В края на февруари след пазарлък за цени и условия в последна сметка пазарният тест по договаряне на количества до Сърбия приключи с два контракта - с " Газпром " и с отделение на швейцарската " Мет " за импорт на съветски газ от Турция от към 16.85 милиарда куб. м годишно до 2039 година и експорт за Сърбия на към 10.50 милиарда куб. м. " Аркад " оферират и опция за разсрочено заплащане с рента от 4.1% за 10 години.
Присъствието на Мантуров и Абдулрах не бе инцидентно - до последно съветска и саудитска компания се бориха за поръчката на стойност над 2 милиарда лева без Данък добавена стойност. Това са " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ) и саудитската " Аркад ". В ГРРБ влизат италианците от " Бонати ", немската " Макс Щрайхер " и люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ", зад която се открива съветска връзка.
Подписването на контракта със саудитците стана допустимо, откакто свързваният с руснаците консорциум се отхвърли да оспорва избора на " Аркад " пред Върховен административен съд. Според анализатори една от вероятните аргументи за този отвод е, че е контрактувано ГРРБ да влезе още веднъж в плана, само че като подизпълнител на саудитците.
" Проведени бяха доста срещи с съветските сътрудници, с сътрудниците от Саудитска Арабия, с министъра на Русия, само че над 1 милиарда евро е по този начин нареченият " Балкански поток ". Огромни старания ни костваха, само че цялата процедура беше доста почтена и транспарантна. Това стана допустимо и с помощта на принц Салман (престолонаследника в Саудитска Арабия) ", сподели в сряда след съвещанието на Министерския съвет министър председателят Борисов. По думите му страната ни ще завоюва от това, че " оставаме в газовата игра ", както и от директни такси. " Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат различен газ ", похвали се Борисов. Гигантската инвестиция в нов директен газопровод и загрижеността на премиера за съседите идва на фона на обстоятелството, че в България от 265 общини 182 нямат достъп до природен газ и страната не възнамерява да влага в градеж на газопроводи до тях.
Думите на премиера за почтена игра идват на фона на търга, който стартира със скандал. Първоначално " Булгартрансгаз " избра за реализатор " Аркад ", само че месец по-късно от газовия оператор обясниха, че арабите имат пропуски в подадените документи и това постанова отстраняването им. В идващите няколко месеца последваха серия от обжалвания и мнения на антимонополната комисия и на съда.
Договорът е за доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово планиране, създаване и въвеждане в употреба на българския сектор от трасето, което на процедура дублира пътя на спрения " Южен поток ". В рамките на първите 250 дни би трябвало да бъде построена 308 км линейна конструкция, което ще разреши доставянето на газ към Сърбия. А в оставащите до 615 дни ще бъде построена останалата част от трасето на преносния газопровод, а точно 166 км от компресорна станция " Полски Сеновец " до землището на провадийското село Златина.
Борисов употребява случая, с цел да подсети за своите " политически почтени съперници ", поради които бе спрян планът " Южен поток ". " За половин милиард сега построяваме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем газ към нашите компресорни станции. Тръбите в 90% към този момент са в България и от на следващия ден стартират да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е обезпечено ", съобщи Борисов, без да посочи кои тъкмо тръби и за кое трасе са тук.
РЕАКЦИИ
Посланикът на Саудитска Арабия Месфер бин Абдулрах съобщи, че подписаният контракт е значима стъпка за връзките сред двете страни, а съветската страна разгласи, че харесва името " Балкански поток ". Руснаците не пропуснаха опцията да припомнят, че разчитат на присъединяване и в различен мегапроект - АЕЦ " Белене ", и са подготвени за интернационално партньорство. " Признателни сме, че в българските учебни заведения се учи съветски език. Български деца всяка година се учат в нашите университети, ползата на младите към обучение в Русия се усилва ", сподели още промишленият министър на Русия Денис Мантуров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР