Правителството е взело решени да не води преговори с „Газпром“

...
Правителството е взело решени да не води преговори с „Газпром“
Коментари Харесай

Валентин Николов пред Tribune за „Газпром“: Трябва да има екшън план - търси се политически ефект, който ще рефлектира върху хората

Правителството е взело решени да не води договаряния с „ Газпром “ за доставка на природен газ за България. Новината изненадващо беше обявена от финансовият министър Асен Василев, с изискването, че занапред ще се търсят други възможности на съветското гориво.

„ Договорът с „ Газпром “ за България е до края на годината, само че даже и освен това състояние би трябвало да има подготвен проект, тъй като обществото би трябвало да се успокои. Самото изявление, че няма да се възобновява контракта, в случай, че „ Газпром “ доставя 2/3 от природния газ от потреблението на страната, а и повече. Хубаво е да се успокои пазара и да се каже, че имаме други възможности “, съобщи пред Tribune някогашният изпълнителен шеф на БЕХ Валентин Николов.

Енгергийният специалист съобщи, че различни направления имаме, само че не и източници. „ Ако са намерили и са подписали някакви контракти е хубаво да го кажат “, съобщи Николов.

Той разяснява думите на Асен Василев, че страната ни е водила диалози с Гърция и Турция и да се употребяват съществуващите инфраструктури за газ от Азербайджан.

„ Въпросът е Азербайджан ще даде ли газ. Маршрути има, само че газ дали има. Ако са се разбрали с Азербайджан не е проблем, само че там има ограничавания на добива на Шах Дениз, а и договорът с Азербайджан е за 1 милиарда кубически метра на година, които ние даже не получаваме в цялост. България пък използва повече 3 милиарда кубически метра на година “, съобщи Николов и посочи, че времето е такова когато би трябвало да се вземе позиция, само че тя би трябвало да е подкрепена от някакъв екшън проект.

По отношение на това, че страната ни ще чака общ европейски контракт, Николов е на мнение, че няма неприятно, само че не е нужно да се бърза с изявлението, че няма да подписваме с „ Газпром “.

„ Хубаво е това да се афишира откакто има подготвен проект. При всички случаи до края на годината имаме природен газ от „ Газпром “, в случай че няма наказания и понижаване. Доколкото знам Европейски Съюз в своя проект също споделя, че би трябвало да се понижи съветския газ. Мисля, че се търси политически резултат, само че той ще рефлектира върху хората поради договорите и неизвестността какво ще се случи “, добави още Николов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР