Правителството държи да купи изтребители за армията ново производство, а

...
Правителството държи да купи изтребители за армията ново производство, а
Коментари Харесай

Правителството ще купува нови изтребители след поредно решение на парламента

Правителството държи да купи изтребители за армията ново произвеждане, а процедурата за избор на снабдител ще премине през смяна на капиталовия план от Народното събрание. Това се разбра от изказванията на премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов.

Единственото ни условие е самолетите да са нови, сподели министър председателят Бойко Борисов сутринта в лекция на събитие на " Атлантическия клуб ". Той добави, че няма да се вкарва в тематиката, " кой е по-хубав и повече благоприятни условия има ". Борисов. Единственият нов изтребител, който остана в процедурата е " Грипен " от Швеция. По неофициална информация другият класиран участник Италия предлага използвани " Еврофайтър Тайфун ".

" И като се купува, барем да е ново "

" Като кажеш нова кола, какво се схваща – да отидеш да си я купиш от магазина нова, а не втора употреба от автокъща. F-16 създават. Сега би трябвало да кажа " Еврофайтър ", " Грипен ", МиГ, Су, с цел да не ме заподозрят в лобизъм, имат фабрики с нови самолети. Произвеждат нов. И като се купува, барем да е ново ", сподели министър председателят Бойко Борисов пред преследващите го из коридорите на Народното събрание кореспонденти малко по-късно. " Експертите, които назначиха, са решили – договарянията ще вървят с 3 страни ", сподели още Борисов. Това би могло да значи, че Съединени американски щати се завръщат в договарянията, откакто тяхната оферта за рационализация на използвани F-16 от Португалия беше дисквалифицирана, поради по-къс интервал на погашение. Съединени американски щати сега създават нова трансформация на F-16V (Viper). Според производителя Lockheed Martin тази трансформация ще удължи живота на изтребителя до 2048 година Според източници от Министерството на защитата тази възможност е оскъдна, тъй като България не е в кръга на доверените страни на Съединени американски щати с цел да получим " политическа цена ".

" Първо ще купим влаковете, тогава самолетите. Първо влаковете, да се движат хората несъмнено, екологично чисто и на ниска цена. От 2006 година стоят влаковете неизплатени. За всичко ще съберем пари, събираме, ще върви дружно ", добави още Борисов в Народното събрание. Преди това, в лекцията си той сподели, че би трябвало да се поръчат нови влакове и локомотиви, с цел да стане удобен транспортът и от София до Бургас да се върви за 3 часа.

Първо да завърши работа комисията

Преди да стартират същинските договаряния за изтребителите ще би трябвало да завърши работа парламентарната комисия, която ревизира за нередности процедурата за избор на изтребител. Каракачанов сподели, че внесъл предложение преди две седмици, с което предлага на Министерски съвет да вземе решение и да изпрати в Народното събрание предложение за разширение на плана, т.е. за включване към двата плана за военно-въздушните сили и флота и плана за сухопътни войски с бронираната машина. " Второто, което съм предложил, е разсрочване за по-дълъг интервал на сумите, защото сумата за трите плана възлиза над 3,520 млрд.лв. Тъй като това е огромна сума, в предходното решение на Народно събрание от 2016 година се планува плановете да бъдат изплатени за пет години, ние предвиждаме за единия от плановете най-малко 8, защото е въпрос на диалози – приказвам за самолетите, а за бронираните машини – 10 години. Това са неща, които би трябвало да реши Народното събрание, да ни гласоподава доверие, т.е. да гласоподава тази рамка, чак тогава могат да стартират договаряния ", сподели Каракачанов.

Той допусна, че ще получи пълномощия за договарянията през септември, когато би трябвало да завърши работата си и комисията.

Каракачанов сподели, че по плана за пазаруване на нови бойни машини за пехотата има най-малко 10 предварителни поръчки. За двата многофункционални патрулни кораби има интерес от осем компании. Няма да са бързи договарянията, предизвести Каракачанов. Ще се пазарим за отстъпки за времето на заплащанията и на цените, сподели по тематиката Бойко Борисов.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Третият кабинет "Борисов " (89)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР