Правителствените цели за безработицата са тя да се задържи около

...
Правителствените цели за безработицата са тя да се задържи около
Коментари Харесай

Очакват 6,5-7% безработица до края на годината

Правителствените цели за безработицата са тя да се задържи към 6,5-7% до края на годината. Работи се интензивно във връзка с това, съобщи в изявление за Българска национална телевизия общественият министър Деница Сачева.

"Повече от два месеца към този момент задържаме равнищата на безработица, с помощта на стратегиите, които осъществяваме. В момента тече така наречен стратегия "заетост по 3 " - това е схемата 60:40 от една страна, въпреки това 290 лева, с които поддържаме секторите на превоз и туризъм, както програмата "Заетост за теб ", ориентирана към наемане на безработни лица.

За месец юни имаме рекорден брой хора, които започнаха работа - 37 000. Надяваме се да успеем да създадем по този начин, че до края на месец септември да можем да имаме положителни резултати и да запазим работните места на съвсем 300 000 души ", сподели Сачева.

По думите и от няколко месеца се работи по бъдещия програмен интервал на Оперативна програма "Развитие на човешките запаси ", който е обвързван с младежката безработица и овластяването на младежите с умения, тъй че да мога да намерят своята реализация на трудовия пазар. В бъдещия програмен интервал съвсем 500 млн. лв. са планувани за благоприятни условия за образование по цифрови умения.

Сачева напомни, че България ще получи от Европейски Съюз 29 милиарда евро, като съотношението грантове - заеми е 84 към съвсем 16, в интерес на грантовете.

"И още до края на тази година, началото на идната ще имаме опция да разполагаме със средства - към 650 млн. Трябва да сме доста бързо готови с плановете и стратегиите, по които да аплайваме, по това към този момент се работи повече от месец ", посочи общественият министър.

По отношение на мярката 60:40 Сачева съобщи, че съвсем 165 000 души са запазили работните си места, а над 160 млн. към този момент са изплатени и продължава поетапното погашение по първия дизайн на мярката. По втория дизайн стартира кандидатстването. Мярката ще работи до 30 септември, след което ще бъде с нов дизайн.

За митингите Сачева съобщи, че все още не са чули съответни претенции, свързани с хрумвания.

"Чули сме претенции, свързани с оставки и разговорът продължава да бъде разговор за хора, а не за концепция. Така че ние чакаме да чуем съответни хрумвания и несъмнено сме подготвени да се срещнем да беседваме, да обсъждаме това. Когато приказваме за младежите, това е елементи от политиките, за които бяха контрактувани през вчерашния ден толкоз доста пари за България от министър- ръководителя. Защото за младежите несъмнено има потребност да се работи по доста повече тематики - по тематики, свързани с нововъведения, предприемачество, цифровизация, просвета, екология ", сподели Сачева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР